Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vino u umjerenim količinama stimulira probavu, rad srca i krvotok, stoga mnogi nutricionisti i liječnici preporučuju uvrstiti čašu vina u svakodnevnu prehranu.


Djeluje antiseptički i regulira mnoge procese u našem organizmu. Preporučuje ga se piti uz jelo jer kiselinom doseže razinu kiseline želučanog soka i omogućuje bolju probavu. 

Vezani članci Teretni brod, ilustracija Što si mi u kavu stavila? Više od 1300 kilograma kokaina otkriveno među pošiljkom kave iz Brazila Krakov snježne površine posipa kavom Ulicama se širi miris omiljenog napitka: Krakov našao novi način odleđivanja snježnih cesta

Polifenoli, kojima vino obiluje, prirodni su sastojci koji smanjuju rizik od različita oboljenja, osobito srca i krvnih žila. Čaša vina na dan znatno umanjuje mogućnost nastanka karcinoma, povoljno djeluje na povećanje pozitivnog kolesterola (HDL) i pridonosi smanjenju opasnog (LDL) kolesterola, koji uzrokuje kardiovaskularne bolesti. 

I kavoljupci mogu biti zadovoljni jer je kava i službeno proglašena zdravim napitkom. Dvije šalice kave na dan pomažu zdravlju srca, smanjuju rizik od dijabetesa i olakšavaju mišićnu bol koja je posljedica tjelovježbe. 

Antioksidansi u kavi blagotvorni su za pluća, jetru i bubrege, a kava štiti i od neurodegerativnih bolesti mozga, kao što su Alzheimerova i Parkinsova bolest. Iako ne postoje dokazi da umjereni unos kave šteti, trudnicama se preporučuje do dvije šalice na dan, kako ne bi riskirali. 

- Starije osobe koje redovito piju zeleni čaj imaju britkiji um od onih koji ga gotovo uopće ne piju, pokazala su istraživanja
- Crni čaj potiče metabolizam, usporava razvoj različitih tumora, štiti kosti, sprečava loš zadah i poboljšava zdravlje kože(P. )

Zeleni i crni čaj, kava i crveno vino sačuvat će vitalnost- Kofein blagotvorno djeluje na čitav organizam, no ne smije se pretjerivati jer kava i čaj stimuliraju organizam sve dok se piju tri do četiri šalice, više od toga može imati štetne poslijedice. 

- Kava sadržava fenolske spojeve, blagotvorne antioksidanse koji reduciraju stres i pomažu tijelu da bolje iskoristi inzulin te štiti organizam od dijabetesa tipa dva 

- Kakao je bogat flavanolima koji utječu na elastičnost krvnih žila, snizuju tlak, štite od moždanog udara, infarkta, raka i dijabetesa.