Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka agencija za hranu i lijekove FDA izdala je u utorak upozorenje da popularni antibiotik azitromicin, koji se prepisuje i u Hrvatskoj, može izazvati potencijalno fatalni poremećaj srčanog ritma kod nekih pacijenata.


Agencija je objavila kako je upozorenje rezultat analize znanstvenih zapažanja kao i istraživanja proizvođača lijeka kojima je procijenjen potencijal azitromicina za izazivanje abnormalnosti u električnoj aktivnosti srca.

Vezani članci Nikola Dobroslavić, dubrovačko-neretvanski župan Deklaraciju o zaštiti baštine brzo riješe, ali probleme u zdravstvu - ne: "Nemamo dovoljno novca, ali ima ministarstvo i HZZO" Dubrovačka bolnica - 3 Tko će raditi u dubrovačkoj bolnici? Nedostaje oko četiri stotine radnika

Prema istraživanju objavljenom prošle godine u časopisu New England Journal of Medicine uspoređen je rizik od kardiovaskularne smrti pacijenata koji su uzimali azitromicin u odnosu na pacijente koji su uzimali druge antibiotike uključujući amoksicilin. Utvrđeno je da pacijenti na azitromicinu imaju učestalije fatalne poremećaje srčanog ritma.

U upozorenju FDA navodi da lijek može izmijeniti električnu aktivnost srca što može voditi do potencijalno fatalnog poremećaja ritma poznatog kao produljenje QT intervala.

>> Otpornost na antibiotike opasna poput globalnog zatopljenja

FDA preporučuje dodatni oprez liječnicima u prepisivanju antibiotika pacijentima koji su izloženi povećanom riziku poput onih s niskim kalijem ili magnezijem, usporenim radom srca, osobama koje uzimaju lijekove za poremećaje srčanog ritma odnosno aritmije.

Azitromicin može izazvati probleme i kod osoba s po život opasnim oblikom ventrikularne tahikardije koji se naziva torsades de pointes.

FDA dodaje kako i drugi antibiotici iz skupine makrolida mogu dovesti do produljenja QT intervala kao i nemakrolidni antibiotici poput fluorokinolona. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju