Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Alkoholičari su u vrhu popisa osoba s povećanim rizikom od kardioloških bolesti čak i nakon što prestanu piti, uslijed posljedica oštećenja što ih alkohol ostavi na njihovu živčanom sustavu.


Kardiološki problemi često ne nestaju ni nakon apstinencijskog procesa. Što je veće oštećenje živčanog sustava, koje je najčešće nepovratno, veći je rizik od manifestacije fizičkih simptoma, poznatih kao alkoholni delirijum, izjavio je profesor Karl-Juergen Baer s kliničkog Sveučilišta u njemačkoj Jeni.

Vezani članci Kamion Vozio teretnjak ''dobro pod gasom'': Napuhao 3.06 promila, sada mu prijeti kazna od 20.000 kuna Slika nije dostupna Gotovo umro zbog bakterija iz tuša

Simptomi se manifestiraju visokim krvnim pritiskom i tahikardijom, drhtanjem i znojenjem, a delirij može završiti srčanim udarom. Gotovo 25 slučajeva neliječenog delirija završi fatalno.

Delirijum može uzrokovati dugogodišnje konzumiranje alkohola koje postupno oštećuje parasimpatički živčani sustav, zbog čega je onemogućena normalna srčana funkcija, a posljedica srčane aritmije.