Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svojedobno se vjerovalo da ova životinja pripada plošnjacima, odnosno pojednostavljenim mekušcima.


Nakon gotovo 60 godina mozganja i istraživanja, znanstvenici su napokon riješili misterij ljubičaste čarape, životinje pronađene u vodama nadomak Švedske.

Vezani članci Kobra Kobra ih dočekala doslovno na vratima, strašnijeg čuvara kuće još nismo vidjeli Mačka u nevolji Uhvatili ljubimce u neprilikama pa su samo snimali i gledali kako će se izvući

Zahvaljujući još četiri u međuvremnenu otkrivene srodne vrste u Tihom oceanu, 'čarapu' su smjestili među xenoturbellide, bića koja pripadaju najranijim granama života.

Prva vrsta xenoturbella bocki otkrivena je 1915.. Riječ je o životinji koja ima usta na sredini tijela i koja vode izravno u želudac, odnosna koja nema mozag, ždrijelo ili anus.

MOŽDA IPAK NIJE MIT? 'Ovo otkriće postavlja bitna pitanja o evoluciji'

Njihova je reprodukcija vrlo jednostavna. Hermafroditi su bez gonada (spolna žlijezda), genitalnog otvora i kopulacijskog rituala. Jajašca i spermiji nastaju u parenhimu oko crijeva (izvor Wikipedia).

Ljubičasta čarapa naziv je dobila upravo prema svom izgledu, a znanstvenici su je svojedobno nakon ranih genetskih ispitivanja smjestili među plošnjake, odnosno među pojednostavljene mekušce.

Bilo je i onih koji su vjerovali da je riječ o sofisticiranom obliku života koji se s evolucijom riješo kompleksnih svojstava, međutim ispalo je da čarapa ipak pripada gotovo samom dnu životinjskog stabla.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju