Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sve veći broj znanstvenika odbacuje teze da je život na Zemlji nastao na površini naše planete.


Kako je nastao život na zemlji još je uvijek jedna od najvećih znanstvenih misterija. Najnovije istraživanje 'duboke biosfere' pokazalo je da su se prve žive vrste na našoj planeti pojavile ispod zemlje, a ne na njezinoj površini kako se najčešće vjeruje, piše Independent.

Vezani članci Robert Koch (Foto: AFP) Znate li tko je Robert Koch kojemu je posvećen današnji Google Doodle? Slika nije dostupna Hoće li se povijest ponoviti oko najvećeg masovnog izumiranja vrsta?

Ovo je nova TEORIJA o nastanku svemira

Znanstvenici su naime otkrili mikrobe koji žive i reproduciraju se pet kilometara ispod zemljine površine, a neki čak i puno dublje. Prema nekim rezultatima ti su mikrobi preživjeli u potpuno izolaciji tako duboko od zemljine površine milijune, a možda čak i milijarde godina.

Jedna je studija duboke biosfere pokazala da ovi mikrobi, koji su genetički slični iako žive na različitim stranama svijeta, stvaraju posebnu životnu zajednicu ispod površine. Zbog takve opće sličnosti jedne tako izolirane vrste, pretpostavlja se da su te zajednice nastale direktno od zajedničkog pretka koji je živio u vrijeme nastanka zemlje, prije nekih 3.5 milijarde godina.

Obzirom da sve veći broj znanstvenika vjeruje kako se zemaljski život stvorio ispod površine, tako je i ovo najnovije istraživanje samo dodatno potkrijepilo njihove tvrdnje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju