Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Veliki prasak' u 'opasnosti'

Ovo je nova TEORIJA o nastanku svemira

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Spremni ili ne, ali svemir kakav danas poznajemo, možda je zapravo rezultat kolapsa četverodimenzionalne zvijezde, a ne 'Velikog praska', pokazala je nova studija.

Naširoko je prihvaćena teorija da je svemir nastao takozvanim 'Velikim praskom', no nova studija objavljena na Arxiv-u, nudi drugačije objašnjenje - naš svemir možda je nastao iz posve drugačijeg izvora.

Pročitajte i ovo Petrinja iz zraka nakon potresa Organiziraju pomoć Razorni potres ujedinio Hrvatsku: Nakon prvotnog šoka i domaće su zvijezde odlučile pomoći Zemlja kao Ravna Ploča (Ilustracija: Gulliver/Thinkstock) Teorija zavjere Sudionici 1. konvencije "Ravna Zemlja" tvrde da imaju dokaze da gravitacija – ne postoji

>> Dva smo koraka bliže odgovoru na pitanje kako je nastao život na Zemlji

U doista sažetom obliku, teorija 'Velikog praska' sugerira kako je svemir nastao kao gotovo beskonačno gusta nakupina materije, koja se počela hladiti i širiti u svim smijerovima, slično efektu napuhavanja balona. Hlađenje svemira omogućilo je formiranje subatomskih čestica te sukladno s tim, zvijezda i planeta.

No, nije ta teorija bez svojih neobjašnjivih poteškoća, primjerice, što bi moglo prouzročiti da ultragusta nakupina materije eksplodira i počne se širiti.

Nova studija zato sugerira kako je svemir kakvog mi poznajemo nastao kolapsom takve crne rupe, kakvu uopće ne možemo niti zamisliti, a koja predstavlja spomenutu četverodimenzionalnu zvijezdu.

U tom modelu, naš trodimenzionalni svemir je membrana koja pluta kroz 'Ukupni svemir', koji ima četiri dimenzije. Tim znanstvenika je uočio da ako 'ukupan svemir' ima četverodimenzionalne zvijezde, neke od njih mogu kolabirati i formirati četverodimenzionalne crne rupe, na sličan način kao što masivne zvijezde proizvode crne rupe u našem svemiru. Tako bar stoji u pojašnjenju koje prenosi popsci.com.

Ako crne rupe u našem svemiru imaju dvodimenzionalnu membranu, onda četverodimenzionalne imaju 3D membranu. što to znači? Pa znanstvenici tvrde da kolaps 4D zvijezde baca materijal u 3D svemir, naš svemir.

To bi, naravno, značilo da vjerojatno onda postoji više 3D svemira, koji su nastali iz 4D svemira. Razumljivo, ovakve podatke teško je 'prožvakati' odjednom, ali u svakom slučaju radi se o zanimljivom modelu.

Tim koji je napisao studiju ističe kako će još dodatno poraditi na svojem modelu, tako da još ništa nije sigurno ili blizu sigurnom. U krajnjoj liniji, bogatiji smo za još jedno moguće objašnjenje postanka svemira u kojem živimo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene