Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobio poziv iz NASE

VIDEO: Snimio Zemlju uređajem kućne izrade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanac Robert Harrison uz pomoć vremenskog balona kućne radinosti snimio je predivne fotografije Zemlje.

Otac troje djece koji živi u Engleskoj, opisao je kako je njegov hobi bavljenja amaterskom fotografijom doveo do kontroverzi s NASA-om, javlja Reuters. NASA je kontaktirala Roberta Harrisona nakon što je snimio slike Zemlja s ruba svemira. 38-godišnji Harrison koristio je jeftine materijale i pratio razvoj vlastitog projekta iz svog doma uz vrlo malo novca. Bio je iznenađen kada je vidio rezultate svog hobija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 50. obljetnica Riječanin Robert Bartini zaslužan za prvi let u svemir Slika nije dostupna Do dvije godine Ako žele pametniju djecu, majke ih moraju čim duže dojiti

'Kada sam prvi puta vidio te slike, nisam mogao vjerovati', rekao je i objasnio kako je povezao digitalnu kameru s kompjuterskim softwareom na tlu te je zajedno GPS uređaj i kameru izolirao u posebnu kutiju od atmosferskih utjecaja. To ga je koštalo manje oko 4.000 kuna. U listopadu 2008. lansirao je uređaj 35 kilometara u atmosferu. Rijetke snimke privukle su pažnju stručnjaka i nedavno je Harrison primio telefonski poziv iz NASE.

'Vidjeli su fotografije na internetu. Nije da su nešto previše zvali, ali pokazali su interes o tome kako sam ih snimio, jer oni bi na snimanje takvih fotografija potrošili mnogo novca. Ali kada sam im objasnio kako se to radi, shvatili su da to tehnički nije svemir. Svemir počinje 100 kilometara iznad zemljine površine, ali i 35 kilometara iznad je dobar početak', rekao je Harrison.

Kako bi kontrolirao putanju svakog balona, koristio je standardni GPS i spojio ga s radijskim odašiljačem, koji mu je omogućavao da nadzire visinu balona unutar deset metara i da bude moguće povući ga kada se vrati na Zemlju. Projekt je koštao sve ukupno oko 32.000 kuna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene