Obavijesti Video Pretražite Navigacija
50. obljetnica

Riječanin Robert Bartini zaslužan za prvi let u svemir

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uskoro obilježavamo 50. obljetnicu prvog čovjekova leta u svemir, no manje je poznato da zasluge za to ima i rođeni Riječanin Roberto Bartini.

Bio je jedan od vodećih ljudi u ruskom svemirskim programu, znanstvenik, konstruktor aviona i genijalni fizičar. Obilježavanje Gagarinova leta u svemir u Rijeci su iskoristili i za skretanje pozornosti na svoga sugrađanina.

Pročitajte i ovo Zaruke u avionu Nije to očekivala VIDEO Tijekom leta iz Beograda u jednom trenutku neočekivano se oglasio pilot: "Poštovani putnici govori vam vaš kapetan" Zrakoplov u pariškoj luci Orly, ilustracija Šokantno otkriće Iznenadili se onim što su pronašli u podvozju zrakoplova: "Tijekom leta tu je -50 stupnjeva"

'Ove godine smo uspjeli iskombinirat taj događaj s predstavljanjem Roberta Bartinija, jednog Riječanina koji je malo poznat i u samoj Rijeci, a koji je bio jedan od kotačića ruskog svemirskog programa', rekao je Tomislav Ribič, iz muzeja računala PEEK&POKE.

I to važan kotačić. Sergej Koroljev, otac ruskoga svemirskog programa u taj veliki projekt nije se niti pomislio upustiti bez Bartinija. 'Insistirao je, doslovno je insistirao od ondašnjeg rukovodstva SSSR-a da mu Roberto Bartini bude učitelj i mentor', rekao je Sveto Nilović iz muzeja računala PEEK&POKE.

Veliki trag ostavio u fizici

U Rusiji je konstruirao mnogobrojne letjelice, a bez njegova genija nikada ne bi poletio ni legendarni Concorde. 'Interesantno je da je prvi Concorde konstruiran, ima krila koja je Roberto osmislio. To su takozvana dupla delta krila. Samo s njima je moguće putničkim avionima postići supersoničnu brzinu', dodao je Sveto.

Velik trag ostavio je i u fizici. Postavio je danas sve prihvaćeniju teoriju 6 dimenzija danas poznatu kao Bartinijev svijet. 'Ono što je Mendeljev napravio za kemiju to je Roberto napravio za fiziku i za teoriju gibanja čestica', naglasio je. Entuzijasti prvog muzeja starih računala pokušat će se izboriti da Roberto Bartini u rodnome gradu dobije barem svoju ulicu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene