Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Južni glatki kit inače doseže veličinu od 14 do 18 metara, dok može težiti i do 80 tona,a česti su gosti u plitkom dijelu australske obale.


Na istočnoj obali Sidneya, nekoliko je surfera krenulo u pohod na valove, a ono što im je more donijelo bilo je neprocjenjivo iskustvo. Na svega nekoliko metara od njih zaplivao je, više od 50 tona težak te oko 15 metara dugi, Južni glatki kit koji i nije rijetkost u ovo doba godine.

VIDEO Kit od 50 tona REPOM pomeo surfera!

Vezani članci Požar u Australiji, ilustracija Požar prisilio stanovnike u lockdownu na evakuaciju: ''Država se bori s krajnje zabrinjavajućom i ozbiljnom situacijom'' Koronakriza u Australiji - 4 Oni to shvaćaju ozbiljno: Otkrili zaraženog zaštitara pa zatvorili cijeli grad i dvije regije na pet dana

No nisu se u istom trenutku na istom jestu sreli samo kit i surferi, već i kamera jedne lokalne televizije koja je na kraju snimila njihov susret

'Iskreno smatram da su ga pomalo i gnjavili, bili su tolko blizu životinji da se jadan nije znao kamo okrenuti da ih zaobiđe', rekao je novinar lokalne telavizije koja je slučajno snimila ovaj događaj.

Wayne Frankly, predsjednik surferskog kuba, upozorio je surfere kako su preblizu grdosije te da se što prije moraju maknuti. A kasnije je za medije kazao da je trebao reagirati jer se bojao da bi zbog straha kit mogao ozlijediti nekoga od njih.

Južni glatki kit doseže veličinu od 14 do 18 metara, dok može težiti i do 80 tona, a česti su gosti u plitkom dijelu australske obale.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook