Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prijašnja istraživanja pokazala su da neki planeti stvaraju kisik bez prisutnosti živih organizama, što je potaknulo uvjerenja da je život i na drugim planetima moguć.


Znanstvenici u atmosferama egzoplaneta traže 'biološke potpise' koji bi mogli pomoći u određivanju ima li na njima života ili samo je to samo privid. Smatraju da se prisutnost živih organizama može utvrditi uz pomoć proučavanja posebnog spektra svjetla koje se vidi u atmosferi neke planete.

To bi se moglo postići uz pomoć novog James Webb Space teleskopa koji će se početi upotrebljavati tek 2018. godine. Znanstvenici se nadaju da će uz pomoć njega moći detektirati 'biološke potpise' na planetima izvan našeg sunčevog sustava i tako odmah isključiti one na kojima nema života. To znači da bi odmah mogli detektirati one na kojima ima - izvanzemaljaca.

Primjerice, kisik na Zemlji je znak života, no iako ga ima i na drugim planetima, to ne znači da na njima ima i života. Na Veneri, primjerice, ima i kisika i ugljičnog dioksida, no u atmosferi su vrlo visoke temperature i toliko je puna otrovnih para da život nije moguć.

'Pokušavamo utvrditi imali još neki faktor pomoću kojeg bismo mogli utvrditi ima li života na planetima', kaže voditelj studije Edward Schwieterman.

Prema jednom scenariju, na planetima na kojima nema živih organizama kisik se stvara tako da ultraljubičasto svijetlo dovodi do razbijanja atoma ugljičnog dioksida što oslobađa atome kisika ali i ugljičnog monoksida.

'Ako u atmosferi imamo i ugljični dioksid i monoksid i ako je planet stjenovit, onda bismo bili vrlo sumnjičavi da na tom planetu ima i života', pojasnio je Schwieterman.

Prema drugom scenariju, svjetlost zvijezde utječe na vodenu paru u atmosferi koja se dijeli na dušik i kisik koji se dijeli na mnoštvo O2 i O4 molekula. Previše molekula O4 moglo bi značiti da kisika ima previše da bi nastao biološkim putem, piše Daily Mail.
 

Vezani članci Slika nije dostupna ISTRAŽIVANJE OTKRILO Ovako je nastala Zemlja kakvu znamo danas Slika nije dostupna JOŠ DVA DANA Jedan od najvećih izazova 21. stoljeća. Hoće li nas spasiti od uništenja?
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju