Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zašto na toliko planeta i nebeskih tijela još uvijek nismo pronašli dokaze o postojanju 'drugih'?


Po pretpostavkom da u našem univerzumu žive vanzemaljci, oni su vjerojatno u 'vrlo ranom' stupnju razvoja.

Tvrdi to astronom sa Harvarda, Dimitar Sasselov koji je pokušao objasniti teoriju 'Fermijevog paradoksa'. On se referira na činjenicu da se Zemlja nalazi okružena brojnim galaksijama, milijardama zvijezda, a iz toga proizlazi da bi na mnogima od njih mogao postojati život. No, zašto onda do sada nismo pronašli dokaze za to, dokaze da postoje vanzemaljci i da nismo sami u svemiru?

Sasselov kaže da to ne znači da vanzemaljci ne postoje nego da još nisu dovoljno evoluirali.
'Oko 200 milijuna galaksija u dijelu svemira koji možemo promatrati pokazuju ogroman potencijal da se u narednim milijunima i milijardama godina na njima razvije život. Zbog činjenice da su planete i život u našem svemiru mladi i ljudska vrsta je možda među prvima koja se razvila', smatra Sasselov.

Tvrdi i da su planete mogle nastati prije najviše devet milijuna godina te da su se Zemlja i planete koje su veće od nje vjerojatno počele formirati prije sedam do osam milijardi godina. Dakle, i sam razvoj živih bića je mogao početi najranije tada ili kasnije, zbog složenih kemijskih procesa koji mu prethode. Sasselov je zaključio da je 'Fermijev paradoks točan samo ako je vremenski okvir za nastanak života znatno kraći od nastanka svemira'.

NASA se slaže sa znanstvenikom i tvrdi da ćemo vanzemaljce pronaći za 10 do 20 godina i to u formi sićušnih mikroba.

'Kad govorimo o drugim oblicima života u svemiru, ne govorimo o 'malim zelenima' nego o malim mikrobima', kazala je Ellen Stofan iz NASA-e a prenosi Daily Mail.

Vezani članci Slike iz svemira (Foto: Twitter) - 30 Astronauti podijelili fotografije nad kojima bismo se svi trebali zamisliti Sat za Zemlju (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) U prigodi Sata za Zemlju gase se svjetla na planetu