Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici mu zahvalni

Ulovio je rijetku golemu psinu tešku čak 3,5 tone

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Golema psina je druga najveća vrsta riba odmah iza kitopsine te nije opasna po ljude budući da se hrani planktonima.

Australac James Owen ulovio je u nedjelju takozvanu golemu psinu, vrlo rijetkog morskog psa, te je tijelo te impresivne životinje proslijedio muzeju u Victoriji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Australski poučak Oni su odlučili podići minimalnu plaću: ''Želimo da ljudi zarađuju više'' Ilustracija U Australiji Novi napad na plaži: Morski pas ženu ugrizao za glavu

Psinu dugačku 6,3 metara i tešku 3,5 tone je uhvatio nedaleko od Portlanda (Victoria), a nakon što je pomoću krana prebačena s broda na kopno, znanstvenici su mu zahvalili jer će sada dobiti priliku doznati daleko više o navikama druge najveće živuće ribe.

Zaboravite na strah od morskih pasa - Ovo su životinje koje će vas prije ubiti od njih!

Naime, da su bili pohlepni, Owen i njegove kolege su mogle golemu psinu prodati na kinesko tržište kao delikatesu te bi po svemu sudeći ulov jako dobro naplatili.

Golema psina (lat. Cetorhinus maximus) je druga najveća vrsta riba odmah nakon kitopsine. Riječ je o migratornoj vrsti koje se nalazi u svim svjetskim oceanima s umjerenom temperaturom.

Doslovce da umreš od straha: Morski pas pokušao zaskočiti ronioce s leđa

Psina nije agresivna i za ljude je bezopasna, a hrani se planktonima tako što filtrira vodu. Golema psina je obično sivo-smeđe, ima vrlo male i brojne zube, po 100 u redu.  

Dugo vremena radilo se o komercijalno važnoj ribi, izvoru hrane za ljude i stoku. Služila je i za dobivanje ulja, no prekomjerni izlov doveo je do nestanka nekih populacija (izvor Wikipedia). 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene