Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najveća svjetska ekološka akcija

Ugasite svjetla za Sat za planet Zemlju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
WWF poziva građane Hrvatske da se pridruže najvećoj svjetskoj volonterskoj akciji te ugase svjetla u kućanstvima i tvrtkama danasu 20:30 sati

ZAGREB – 32 hrvatska grada postat će danas dijelom najveće ekološke volonterske akcije na svijetu – „Sat za planet Zemlju“. Dubrovnik će ugasiti Zidine i Stradun, u Splitu će u mrak utonuti zvonik Sv. Duje, te riva i južno pročelje Dioklecijanove palače, u Puli će se zamračiti Arena, u Zadru lučica Foša, u Rijeci Trsatska gradina, u Osijeku Tvrđa, u Vukovaru vodotoranj, u Zagrebu Zrinjevac... Tu su još Opatija, Šibenik, Rab, Koprivnica, Varaždin, Ogulin i cijela Makarska rivijera!

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VELUX donosi Zasaditi drvo nije dovoljno! Kako smanjiti ugljični otisak i pridonijeti smanjenju klimatske krize Slika nije dostupna WWF donosi Preporuka za odabir ribe iz održivog ribarstva uz koju će svatko pronaći onu za svoj kućni budžet

Uz poznate svjetske znamenitosti* koje već šest godina tonu u mrak, poput rimskog Koloseuma, Slapova Niagare, Louvra i Eiffelovog tornja u Parizu, Kineskog zida ili grčke Akropole, ove se godine tom popisu pridružuje i kupola Bazilike sv. Petra u Vatikanu. „Kada tako lijepom popisu najvećih svjetskih znamenitosti dodamo i našu UNESCO-vu kulturnu baštinu, možemo biti sretni s razglednicom ugašenih simbola Hrvatske koju ćemo ove godine poslati u svijet. Pozivamo ljude da ugase u subotu u 20:30 svjetla u svojim domovima te tako i sami doprinesu 'Satu za planet Zemlju'“, ističe Petra Boić Petrač, WWF-ova voditeljica akcije. Proslave „Sata za planet Zemlju“ održavat će se na Stradunu, riječkoj Trsatskoj gradini te na zagrebačkom Zrinjevcu, gdje će nastupiti Zli bubnjari, komičari Studija Smijeha, Ivana i Marija Husar sa zborom Izvor te plesači i gutač vatre.

Na „Sat za planet Zemlju“, posljednje subote u ožujku, stanovnici svijeta gase svjetla na sat vremena kako bi upozorili donosioce odluka na štetnost klimatskih promjena. „Prema istraživanjima WWF-a, već sada koristimo prirodne resurse u vrijednosti jedne i pol planete. Nastavimo li tako, do 2030. godine iskoristit ćemo sve što nam Zemlja pruža… Stoga akcijom 'Sat za planet Zemlju' pozivamo sve ljude da razmišljaju o svom utjecaju na planet te kako da njihov ekološki otisak bude što manjim“, objašnjava Boić Petrač.

WWF akciju organizira uz podršku Hrvatskog povjerenstva za UNESCO te u suradnji s nevladinim organizacijama Tragus, Franjo Košćec, Ekološko društvo Koprivnica i Žmergo. Drugu godinu za redom vrijednost ove akcije prepoznala je Coca-Cola u Hrvatskoj koja je glavni pokrovitelj projekta. Svojim obećanjima*, akciju podržavaju ambasadori Ivana i Marija Husar, Boris Banović, Ida Prester te košarkaši KK Cedevita.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene