Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sličan pravom jointu po dizajnu, e-joint je potpuno legalan jer ne sadrži psihoaktivnu supstancu THC, a ni duhan i nikotin.


Tvrtka iz Nizozemske E-Njoint BV proizvela je prvi elektronski joint. Prema pisanju Dialy Maila, radi se o e-cigareti za jednokratnu upotrebu, a namijenjena je za partije, koncerte, kafiće i klubove.

Vezani članci Nizozemska obitelj godinama u podrumu čekala kraj svijeta (Foto: AFP) Nizozemska obitelj godinama u podrumu čekala kraj svijeta: "Nisam bio vani devet godina" Član obitelj žrtava genocida u Srebrenici oplakuje ubijene (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) - 2 Vrhovni sud: "Nizozemska je djelomično odgovorna za pokolj u Srebrenici"

Dnevno se proizvede 10.000 komada i to u Kini, no za sada se elektronski joint uglavnom može kupiti samo u Nizozemskoj (nešto u Belgiji i Francuskoj). Sličan pravom jointu po dizajnu, e-joint je potpuno legalan jer ne sadrži psihoaktivnu supstancu THC, a ni duhan i nikotin. Prodaje se po cijeni od oko devet eura u šest različitih voćnih mirisa (lubenica, zelena jabuka, trešnja...).

Neki od modela e-jointa napravljeni su tako da korisnik može sam u njih staviti tekući kanabis. U pregovorima je i s izraelskom kompanijom Tikun Olam, koja se bavi uzgojem industrijske marihuane, kako bi elektronski joint postao medicinsko pomagalo, namijenjeno pacijentima u terminalnoj fazi bolesti.

U Hrvatskoj 16 posto građana probalo drogu, kanabis 'najpopularniji'

'Nizozemska je poznata kao tolerantna i liberalna zemlja, kad su lake droge u pitanju, a uvođenje ovog novog proizvoda predstavlja jasnu poruku: sve je u redu dok ne smetate i ne ugrožavate druge i ostajete u okviru zakonskih okvira', kazao je generalni direktor E-Njointa Menno Contant.

'Ovo je san svakog proizvođača. Prodaja se odvija brzinom svjetlosti i bez velike reklame. A nitko ne bi trebao biti zabrinut jer ono što mi radimo nije protuzakonito', zaključio je Contant.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook