Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Vrag' je u detaljima

Tri savjeta za rukovanje koji će vas izvući iz neugodne situacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rukovanje mnogi uzimaju zdravo za gotovo, no već rukovanjem vi možete zapečatiti dojam o sebi. Evo savjeta kako rukovanjem ostaviti što bolji dojam.

Ako vam prilikom susreta osoba priđe i pruži ruku s dlanom okrenutim prema dolje, to je očit znak kako želi ostaviti dojam dominantne osobe. No, situacija nije bezizlazna, jer postoje strategije kako to izbjeći.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ništa od ruke Milanović pružio ruku Plenkoviću, on ustuknuo, pogledajte kako su se na kraju pozdravili: "Ti kažeš da je karijes..." Slika nije dostupna "Kod nekih sam popustio" Božinović se posipa pepelom zbog rukovanja u Sisku: "To je bila greška, pokazao sam jednu vrstu slabosti"

>> Pročitajte 15 najboljih savjeta za ljubav i karijeru

Rukovanje bi trebalo biti pozdravna gesta dvije osobe koje se međusobno uvažavaju, no ako dozvolite da vam dlan gleda prema gore prilikom rukovanja, drugoj osobi dajete do znanja da ima kontrolu, a ne vi. Prilikom pregovaranja bilo koje vrste, to je loš znak.

'To je najagresivniji oblik rukovanja jer vam pruža male šanse za uspostavljanje jednakog odnosa u razgovoru', tvrde iz neprofitne organizacije Westside Toastmasters, koja pomaže ljudima u poboljšanju njihovih govornih i rukovodećih vještina, prenosi Business Insider. Oni preporučuju tri tehnike kako se izvući iz neravnopravnog rukovanja.

1. Tehnika korak udesno

U osnovi, ako ste dešnjak, više ćete šanse imati za normalno rukovanje ako zakoračite lijevom nogom naprijed prema osobi s kojom se rukujete. Ako ste ljevak, onda to učinite desnom nogom.

Takva akcija s vaše strane predstavlja ulazak u osobni prostor druge osobe i tjera je na popuštanje iz dominantnog u ravnopravan stisak ruke. Nešto slično kao kod obaranja ruke.

2. Tehnika ruke na vrhu

Ako ulazite u dominantan stisak ruke, odgovorite isprva dlanom okrenutim prema gore, no odmah potom stavite drugu ruku na ruku sugovornika, kako biste formirali 'sendvič' i jednostavno primijenite suptilnu silu kako biste poravnali stisak ruke u neutralan položaj.

Ova je tehnika jednostavnija ženama za uporabu.

3. Tehnika krajnje nužde

Propadnu li svi pokušaji pristupa ravnopravnom rukovanju i osjetite li kako vas druga osoba pokušava zastrašiti, uhvatite njezinu ruku za zapešće i protresite je. Napravite to samo u krajnjoj nuždi, jer će to vjerojatno šokirati drugu osobu i pokazati se kao vrlo očit i namjeran manevar.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene