Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ne tako davno bilo je normalno pohranjivati primjerice džem u kuhinjski ormarić. Danas u uputama jasno piše da se nakon otvaranja stavlja u hladnjak. Što se promijenilo?


Ne tako davno džemovi, kiseli krastavci i umaci pohranjivali su se u kuhinjske ormariće. Nitko se nikada zbog toga nije razbolio, unatoč posudama s marmeladom, senfom ili kečapom koje su mjesecima stajale na sobnoj temperaturi.

Rok trajanja na proizvodima mogao bi uskoro otići u povijest

Vezani članci Hrana na policama Unatoč navali na trgovine, neku hranu još uvijek nitko ne želi kupiti Tate i djeca (Foto: brightside.me) Majke ostavile djecu nasamo s očevima i jako brzo požalile

Danas ti isti proizvodi dolaze s jasnim uputama da se stave u hladnjak odmah nakon otvaranja, piše Daily Mail i odmah postavlja pitanje: Je li se nešto radikalno promijenilo u njihovom sastavu, nešto toliko drastično da riskiramo zdravlje ako te proizvode ne držimo na hladnom? Ili samo podliježemo ponekad pretjeranoj zdravstvenoj i sigurnosnoj kulturi.

Mikrobiolog Peter Barratt ponudio je odgovor na pitanje koliko opušteni možemo biti kada je u pitanju čuvanje dijela naših namirnica.

1. Kečap od rajčice

Upute: Nakon otvaranja pohraniti u hladnjak i pojesti u roku osam tjedana. Barratt se s njima slaže i kaže da je ovu narmirnicu najbolje čuvati u hladnjaku da se uspori rast potencijalno štetnih mikroorganizama.

2. Kiseli krastavci

Prema uputama nakon otvaranja bi se trebali staviti u hladnjak i pojesti u roku šest tjedana. Po Barratovom mišljenju ova je uputa nepotrebna. Hlađenje nije potrebno, ali ako se hladi može trajati do 12 tjedana. Inače se može pospremiti u ormarić.

3. Džem od jagoda

Prema uputama treba ga pohraniti u hladnjak, a stučnjak kaže da se može držati i na sobnoj temperaturi, ali ga treba pojesti u roku šest mjeseci.

4. Umak od soje

On upute za pohranu nema, ali ima datum do kojeg ga je najbolje upotrijebiti. Barratt preporuča da ga se stavi u hladnjak. U tom slučaju može se koristiti šest mjeseci.

5. Maslac od kikirikija

U uputama stoji da ga se čuva na sobnoj temepraturi. Slaže se i Barratt uz poruku da se nakon otvaranja pojede u roku tri mjeseca.

6. Senf

Upute su da se nakon otvaranja čuva u hladnjaku i iskoristi u roku tri mjeseca. Hladnjak savjetuje i Barrett uz napomenu da se za njegovo posluživanje uvijek koristi čisto posuđe kako ne bi došlo do razvoja bakterija.

7. Majoneza

U uputama stoji da se nakon otvaranja drži u hladnjaku do tri mjeseca. Barratt također poručuje da zbog sastojaka, osobito jaja, majonezu nikako nije pametno čuvati na sobnoj temperaturi. Dakle, strogo se pridržavajte uputa kada je u pitanju ova namirnica.

8. Tabasco umak

Prema uputama treba se čuvati na hladnom i tamnom mjestu, ali ne nužno u hladnjaku. Barratt preporuča da se umak ipak stavi u hladnjak nakon otvaranja i iskoristi u roku osam tjedana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju