Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potrošači negoduju

Rok trajanja na proizvodima mogao bi uskoro otići u povijest

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ponovno se uvodi naplata vrećica s logom trgovaca. Udruge potrošača kažu da je to diskriminacija kupaca, a nadležni da je riječ o brizi za okoliš.

Najava da će se ponovno uvesti naplaćivanje vrećica s logom trgovaca izazvalo je lavinu negodovanja među kupcima. Udruga za zaštitu potrošača uputila je otvoreno pismo ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku u kojem ističu kako je ponovno riječ o diskriminaciji kupaca te da se na ovakav način pogoduje trgovcima i kapitalistima. 

Pročitajte i ovo Ilustracija NADIMLJE SE INFLACIJA Hrvatska u vrhu zemalja s najvećim poskupljenjima: Cijena kruha samo buja, koliko tanke šnite mogu biti? Slika nije dostupna Ne treba sve baciti u smeće: Evo koja je hrana ispravna i nakon isteka roka

Zabrinuti su i zbog najave uklanjanja oznake roka trajanja na pojedinim proizvodima. Naime, datum koji označava rok trajanja na pojedinim namirnicama, uskoro bi mogao otići u povijest što predlažu pojedini ministari EU.

Ilija Rkman iz Društva za zaštitu potrošača ističe kako je ukidanje roka trajanja hrane ustupak nekim velikim proizvođačima hrane. Istraživanja, naime, pokazuju da polovina hrane, zbog ispisanog roka trajanja završi u smeću.  'Datum „najbolje upotrijebiti do“ je zapravo najbolji i najbitniji podatak za kupnju hrane', smatra Rkman. 

Nutricionisti ističu kako straha po zdravlje zbog ukidanja roka trajanja ne bi trebalo biti.  'Namirnice kojima bi se uklanjao rok trajanja i dalje bi bile zdravstveno ispravne, ako su adekvatno skladištene što znači da ne bi imale neke posljedice po zdravlje potrošača', ističe Karmen Matković, nutricionistkinja.

Hoće li ovaj Zakon konačno stati na kraj prevarama trgovaca?

No, neke bi namirnice ipak mogle uzrokovati pojedine tegobe.
'Čim je voda prisutna u proizvodu veća je opasnost od biološke kontaminacije kroz određeno vrijeme, pogotovo ako se neadekvatno skladišti', kaže Matković. 

Naplata vrećica kažu u Ministarstvu gospodarstva pitanje je ekologije. 'Iz Zakona o zaštiti potrošača izbačena je odredba kojom se zabranjuje trgovcima naplaćivanje plastičnih vrećica, a naplatom se želi smanjiti upotreba vrećica štetnih za okoliš.  Isto tako, potrebno je naglasiti da naplata vrećica zasigurno smanjuje njihovu potrošnju, a posljedično i proizvodnju, te slijedom toga ne stoji teza da se ovakvom odredbom u Zakonu o zaštiti potrošača pogodovalo kapitalu', navode u Ministarstvu. 

Naplata vrećica ipak bi mnoge mogla ekološki osvijestiti. Razgradnja samo jedne vrećice traje i više od 100 godina.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene