Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Možda nije samo asteroid odgovoran za smrt dinosaura.


Možda nije samo asteroid odgovoran za smrt dinosaura, piše Time.

Vezani članci Eruptirao vulkan na Novom Zelandu (Foto: AFP) - 1 Ronioci traže tijela poginulih u erupciji vulkana, strahuje se da bi broj mrtvih mogao biti veći od 14 Erupcija vulkana na Novom Zelandu (Foto: AFP) Pronađena živa nakon fatalne erupcije vulkana: Australka s teškim opeklinama u bolnici, kći i suprug još uvijek nestali

Na početku 1980-ih godina nije se znao odgovor na pitanje što je dovelo do izumiranja dinosaura i mnogih drugih stvorenja prije 65 milijuna godina. Do kraja desetljeća misterija je riješena - komet ili asteroid udario je u Zemlju, a posljedica je bila smrzavanje planeta.

No, u isto to vrijeme događala se još jedna katastrofa globalnih razmjera - serija vulkanskih erupcija koje su bile toliko nevjerojatno snažne da su ostavile površinu veličine današnje Indije zakopanu pod vulkanskim stijenama. Plinovi i čestice koje je erupcija 'ispljunula' su, tvrde neki znanstvenici, također mogli odigrati veliku ulogu u propasti dinosaura.

Venezuela: Znanstvenici otkrili novu vrstu dinosaura

'Sada možemo sa sigurnošću reći da su erupcije počele 250 tisuća godina prije izumiranja, a trajale su 750 tisuća godina. I to dodatno jača ideju da su erupcije mogle pridonijeti masovnom izumiranju više vrsta', objašnjava Blair Schoene, geolog s Princetona.

Shoene i njegovi kolege ne tvrde da su vulkani sami istrijebili dinosaure, nego da su dovoljno promijenili klimu da se ekosustav nađe pod stresom i da se dinosaure postavi za konačni udarac. Priznaje da točan mehanizam ne znaju.

Dinosauri nisu izumrli, samo su evoluirali ...?!

'Ono što znamo je da su za ranija masovna izumiranja bile krive vulkanske erupcije', rekao je. Novi datumi trebali bi njemu i suradnicima pomoći u razumijevanju uloge vulkana u smrti dinosaura.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook