Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I danas su svuda oko nas

Dinosauri nisu izumrli, samo su evoluirali ...?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dinosaura je bilo svih veličina i oblika, no paleontolozi otkrivaju kako njihov evolucijski uspjeh nije imao veze s njihovom veličinom. Upravo suprotno.

Evolucijski uspjeh dinosauri mogu zahvaliti sposobnosti da se sve više smanjuju, a pravi primjer za to su ptice.

Pročitajte i ovo Ilustracija Masovni sudari Jezivi prizori na ulicama: Gotovo tisuću ptica pronađeno nepomično na podu, padale su s neba - "To je vaša najgora noćna mora" Slika nije dostupna Slučajno otkriće Ruski znanstvenici pronašli na desetke jaja dinosaura?

Nedugo nakon što su se prvi put pojavili na Zemlji prije 220 milijuna godina, dinosauri su se vrlo brzo raširili po svijetu u mnogim oblicima i veličinama. Kako su se vrste dinosaura razvijale, tako se počeo usporavati i njihov rast u gigantske proporcije.

Senzacionalno otkriće: SVI dinosauri su imali perje?!

Tim znanstvenika sa Sveučilišta Oxford i Kraljvskog muzeja Ontario ističe kako su kontinuirano smanjujuće morfologije i uporne visoke stope evolucije dinosaura možda pomogle skupini iz koje su se razvile ptice da nastave iskorištavati nove ekološke niše tijekom evolucijske povijesti. To je ujedno i razlog zašto su ptice toliko uspješne i danas.

Znanstvenici su procjenili tjelesnu masu 426 vrsta dinosaura, prema debljini kostiju njihovih nogu. Nakon toga su proučavali kojom se evolucijskom brzinom mijenjala veličina njihovih tijela tijekom prvih 160 milijuna godina njihovog postojanja. Istraživanje je pokazalo kako se veličina tijela dinosaura vrlo brzo mijenjala u njihovim ranim danima te da se ta visoka evolucijska stopa zadržala samo kod pernate loze dinosaura, koja se kasnije razvila u ptice.

Roger Benson, voditelj istraživanja spomenutog tima znanstvenika, stoga tvrdi da dinosauri nisu izumrli, već da su evoluirali u 10.000 vrsta koje i dan danas žive na Zemlji u obliku ptica.

Mala veličina tijela, ističe Benson, bila je ključ održavanja evolucijskog potencijala kod ptica. To im je dalo raznovrsnost i fleksibilnost koja je nedostalaja ogromnim dinosaurima, koji su redom propadali i ostali zarobljeni u specifičnim ekološkim nišama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene