Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što je ubilo dinosaure?

'Nije kriv asteroid nego erupcije vulkana'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je teorija prema kojoj je izumiranje dinosaura izazvao pad asteroida općeprihvaćena u tolikoj mjeri da je ušla i u osnovnoškolske udžbenike, iako nikad nije bilo nedvosmislenih dokaza za tu tvrdnju, možda će se spomenuti udžbenici morati mijenjati.

Prema toj teoriji golemi je asteroid udario u Zemlju prije 65 milijuna godina i izazvao golemo pustošenje te podizanje tolike količine prašine u atmosferu da sunčeve zrake nisu mogle doći do površine te je došlo do brze i drastične promjene klime, tj. ledenog doba, što je bilo fatalno za divovske gmazove koji su tada vladali planetom. A novonastalu situaciju polako, ali sigurno, iskoristili su sisavci i preuzeli primat na planetu. Sve je vodilo teoriji o padu asteroida, pogotovo nakon što je 1978. godine zaključeno da je golemi krater na Yukatanu posljedica kataklizmičkog udara asteroida otprije 65 miljuna godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Atmosferu ispunio otrovnim plinovima Masivni asteroid koji je ubio dinosaure bio je puno razorniji nego što se prethodno mislilo Slika nije dostupna Znanstvenici upozoravaju Alarmantno stanje: U tijeku je šesto masovno izumiranje vrsta u povijesti Zemlje

Fosili istih organizama nađeni u slojevima tla nastalim i prije i poslije udara asteroida

No, u novoj studiji objavljenoj u stručnom časopisu Journal of the Geological Society, a koju potpisuju Gerta Keller s Princetona i Thierry Addate sa Sveučilišta u Lausannei, ova se teorija dramatično dovodi u pitanje. Naime, prema novoj teoriji, vrijeme pada asteroida na Yukatan i izumiranje dinosaura ne poklapaju se vremenski. Čini se da je do izumiranja golemih reptila došlo tek 300 tisuća godina nakon udara asteroida. U geološkom smislu radi se o zanemarivo kratkom razdoblju, no predugom za izumiranje vrste kao posljedice udara, ako je on doista bio toliko kataklizmičan kako se smatra. Naime, na temelju nove analize uzoraka tla i uzoraka fosila iz kratera, spomenuti znanstvenici zaključili su kako je do udara asteroida došlo 300 tisuća godina prije izumiranja dinosaura. Pronašli su, naime, fosile 52 izumrle vrste i ispod i iznad sloja iridija, koji je ostao u tlu kao posljedica udara asteroida. Zaključak je da su te 52 sada već davno izumrle vrste, živjele i nakon udara, i to još punih 300 tisuća godina

Nije asteroid nego erupcije vulkana

'Nijedna vrsta nije nestala kao posljedica događaja na Yukatanu', tvrdi Keller. No, mnogi geolozi i paleontolozi skloni teoriji o asteroidu kao 'ubojici' dinosaura već su reagirali na studiju i ponudili svoje argumente kako bi je pobili. Njihov osnovni argument je taj da je sloj iznad iridija u kojem su pronađeni fosili, tamo dospio kao posljedica potresa i tsunamija, odnosno nanošenja starog materijala preko sloja iridija nastalog prilikom udara. No, Keller tvrdi da prema njezinim analizama sedimentacija preko sloja iridija nije išla tako silovito i brzo, nego je rezultat polaganog, postepenog i finog, prirodnog nanošenja. I sada Keller i Addate nude novu teoriju o izumiranju dinosaura. I njih dvoje smatraju da to mora biti posljedica promjena u atmosferi, odnosno da je nešto blokiralo prolaz sunčevih zraka do površine Zemlje. No, oni smatraju da su uzrok tome goleme erupcije vulkana na području današnje Indije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene