Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slonovi imaju razvijen sluh i mogu prepoznati predstavljaju li ljudi prijetnju slušajući njihov glas i izvlačeći suptilne znakove o njihovoj dobi, spolu i etničkoj pripadnosti, pa tako prepoznaju narod Maasai koji ih je stoljećima lovio, pokazala je nova studija objavljena u ponedjeljak.


Znanstvenici sa Sveučilišta Sussex i članovi zaklade za slonove Amboseli puštali su divljim slonovima u Keniji snimke ljudskih glasova i proučavali njihove reakcije.

Vezani članci Nebo puno skakavaca Istok Afrike pod najezdom skakavaca: Uništavaju sve pred sobom, stanovnicima prijeti glad Djeca s umjetnom pužnicom Dirljive reakcije djece koja prvi put čuju glas svojih roditelja uljepšat će vam dan

"Naši rezultati pokazuju da slonovi jasno mogu razlikovati dvije etničke skupine koje se razlikuju po prijetnji koju predstavljaju", kazali su autori studije u članku objavljenom u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Krdo slonova uništavalo selo kako bi osvetili svog člana

Studija pokazuje da se slonovsko stado stavlja u obrambeni položaj puno više kada čuje glasove naroda Maasai koji ih je stoljećima lovio, nego bilo koje druge skupine. "Osim toga, slonovi su reagirali i na spol i dob - po njima se vidjelo da im glasovi žena i dječaka naroda Maasai predstaljvaju manju prijetnju", pokazala je studija.

Autori su kazali da su ti rezultati prvi dokaz da slonovi mogu razlikovati ljudske glasove, i sugeriraju da su i druge životinje koje pokušavaju izbjeći lovce možda razvile takve sposobnosti.

"S obzirom na dugu povijest i često sveprisutnu grabežljivu prijetnju povezanu s ljudskim rodom širom zemaljske kugle, vjerojatno ova sposobnost postoji i kod drugih životinjskih vrsta koje su kognitivno razvijenije", dodaje se. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook