Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ljeto se itekako zahuktalo, a najteže pada onima koji nemaju klimu. Pa kako se onda rashladiti ako nemate klimu, niti viška novca da si istu nabavite? Evo nekoliko fora prijedloga koji vas možda neće rashladiti u istoj mjeri kao i klimatizacijski sustav, ali bi vam moglo olakšati ljeto.


1. Najjeftinija metoda je da iz stana 'izbacite' topli zrak. Prema zakonima termodinamike to se može postići postavljanjem ventilatora noću kraj otvorenog prozora koji će izbaciti topli užegli zrak, a umjesto njega će vam ući svježi noćni, hladniji zrak. Kad se vani opet počne zagrijavati jednostavno zatvorite prozore i uživajte u 'osvježenom stanu'. Glavna mana ovog principa rashlađivanja stana jest da učinci ne traju dugo. Zbog prodora sunčevih zraka zagrijavat će se i temperatura u vašem stanu što možete odgoditi zamračivanjem stana.

Vezani članci Antun Čačić - 1 Toplinski valovi redaju se jedan za drugim, provjerili smo kakvo je stanje u ambulantama zadarske hitne pomoći: ''Ljudi precijene svoje mogućnosti i ove vremenske uvjete'' Cure i pijesak (Foto: Instagram) Pijesak im se zavukao baš svuda, ali svejedno su pozirale za Instagram

2. Koliko vam se puta dogodilo da od vrućine niste mogli spavati noćima? Rješenje za to jednostavno je rashlađivanje kreveta. Za to vam ne treba nikakav skupocjen sustav već samo nekoliko hladnih obloga. Kako ne bi smočili krevet najbolje je iskoristiti one obloge u gelu koje možete nabaviti u svim drogerijama. Krevet rashladiti neposredno prije spavanja, a jedan oblog možete staviti i u jastučnicu. Iako krevet neće dugo ostati hladan kad legnete u njega, sigurno ćete lakše zaspati. Samo pripazite da prije spavanja maknete sve obloge da se ujutro ne bi probudili s drhtavicom.

>> Pazite se paklenih vrućina!

3. U krevetu nosite prozračnu odjeću. Ovaj savjet nije nikakvo otkriće, ali naglašavamo ga jer zaista djeluje.

4. Za ljetne dane preporučuje se laganija hrana, no pokušajte u tu hranu ubaciti i koju ljutu papričicu. Ne previše, tek toliko. Ljuta hrana potiče vas na znojenje što je prirodni rashlađivač vašeg tijela. Sjetite se samo da se u nekim od najtoplijih klima svijeta priprema najzačinjenija hrana - Karibi, Indija, Jugoistočna Azija. Ako pak niste ljubitelj začinjene hrane, pokušajte jesti hladne salate, hladne juhe, ali pokušajte jesti manje jer rad metabolizma itekako zagrijava naš organizam.

5. Dane provodite u prirodnim 'klimatiziranim' prostorima - u šumama ili uz rijeke i jezera. Ako pak niste u mogućnosti vrijeme provoditi na takvim mjestima, uvijek vam preostaje nabaviti plastičan dječji bazenčić u kojem možete namakati noge uz omiljeno hladno piće.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook