Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzor svima

Pogodite čega se ova obitelj u potpunosti odrekla!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna se austrijska obitelj u potpunosti odrekla plastike jer, kako, kažu, ne mogu više živjeti na način da pridonose zagađivanju okoliša.

Možete li zamisliti svoj život bez korištenja plastike? To bi značilo život bez ikakve moderne tehnologije. Bez računala, mobitela, automobila, pa čak i klasičnih četkica za zube. Suvremenom čovjeku ova ideje je nezamisliva, no jedna je austrijska obitelj dokazala da se i to može. Sandra Krautwaschl napisala je knjigu 'Zona bez plastike' u kojoj je prepričala kako su ona i njena obitelj izbacili plastične proizvode iz svakodnevne uporabe.

Pročitajte i ovo Sebastian Kurz Proglašen krivim Novi problemi bivšeg austrijskog kancelara: Sebastian Kurz osuđen na osam mjeseci uvjetnog zatvora Ilustracija Na suđenju Pet osoba umrlo nakon što je pojelo kajmak koji je u Austriji proizvodio Srbin: Otkriven niz propusta u mljekari

Sve je počelo 2009. godine i to na ljetovanju u Hrvatskoj. Sandru su djeca pitala otkuda je došlo smeće na plažu. Tada je shvatila da sve dok kupuje proizvode u plastičnim ambalažama i ona pridonosi problemu zagađenja okoliša.

>> Kemikalija prisutna u plastici vodi do pretilosti i dijabetesa

Nakon što se vratila kući u jedno selu blizu Graza, pogledala je dokumentarac o utjecaju plastike na okoliš i shvatila koliko je tako banalna stvar otrovna za naš planet. 'Tada sam pomislila: ne mogu više ovako živjeti', rekla je Sandra za Spiegel Online.

Ono što je trebalo biti eksperiment u trajanju od nekoliko tjedana, pretvorilo se u životni stil sada ova obitelj živi bez korištenja ičega plastičnog.

'Mnogi nam ljudi kažu da živimo u kamenom dobu, ali nije ni približno tako. Štoviše, život nam je postao jednostavniji, tiši i udobniji', kaže Sandra, no priznaje kako nisu uspjeli u potpunosti izbaciti plastiku jer i proizvodi napravljeni gotovo u potpunosti od čelika ili stakla imaju udio plastike u sebi. No, trude se i to smanjiti na minimum.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene