Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sastavni dio plastične ambalaže je bisfenol A koji je povezan s oboljenjima od raka, a prema najnovijim istraživanjima vodi i do pretilosti i dijabetesa.


Brza hrana i sjedilački stil života najčešće se spominju kao glavni krivci epidemije pretilosti koja sve više zahvaća sve mlađu populaciju, no čini se da bi na ovaj problem veliki utjecaj mogli imati i neki drugi faktori.

Vezani članci Sunčanje (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) Izloženost svjetlu ključna je za zdravlje: Evo zašto je ljudskom tijelu toliko neophodna Slika nije dostupna Gestacijski dijabetes povećava izglede za pretilost kod djece

Naime, kemikalija koja se naširoko koristi u industriji plastike, a potvrđeno je da je povezana s oboljenjima od raka dok je u Kanadi čak obilježena kao toksična tvar, mogla bi prema najnovijim istraživanjima biti povezana i s prekomjernom težinom i dijabetesom.

Riječ je naravno o bisphenolu A (BPA) koji se koristi u mnogim industrijama – od gnojiva do plastičnih bočica za vodu, a prema izvještaju objavljenom u Plos One, BPA zavarava tijelo da 'misli' kako treba stvarati dodatne masnoće. Također, navodi se, može dovesti do povećane produkcije inzulina, čak i u jako malim dozama.

>> U 11 godina pojela je 68 kilograma plastike!

Kako objašnjavaju, ako se stvara previše inzulina, tijelo može postati 'imuno' na njegove efekte zbog čega može doći do povećanja težine, ali i pojave dijabetesa tipa 2.

'Kada pojedete nešto s BPA-om, to je kao da kažete organizmu da jedete više nego što to uistinu činite', objašnjava Angel Nadal, stručnjak za BPA sa Sveučilišta Miguel Hernandez u Španjolskoj, čije je posljednje istraživanje također potvrdilo da BPA utječe na gušteraču, organ koji stvara inzulin.

Prema njegovim podacima čak i mala količina ove kemikalije uzrokuje otpuštanje skoro dvostruko veće doze inzulina od potrebne za razgradnju unesene hrane.