Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kakve učinke ima plastika po naš organizam?

Kemikalija prisutna u plastici vodi do pretilosti i dijabetesa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sastavni dio plastične ambalaže je bisfenol A koji je povezan s oboljenjima od raka, a prema najnovijim istraživanjima vodi i do pretilosti i dijabetesa.

Brza hrana i sjedilački stil života najčešće se spominju kao glavni krivci epidemije pretilosti koja sve više zahvaća sve mlađu populaciju, no čini se da bi na ovaj problem veliki utjecaj mogli imati i neki drugi faktori.

Pročitajte i ovo Papa Franjo predvodi misu za Veliki Petak - 1 Pati od respiratornih problema Papa Franjo na misu stigao u invalidskim kolicima: Nije mogao obred započeti na uobičajen način Lijekovi: Ilustracija - 2 OPREZ! "To nije lijek za gubitak kilograma": Stručnjaci upozoravaju na novu pošast pogrešnog korištenja lijekova

Naime, kemikalija koja se naširoko koristi u industriji plastike, a potvrđeno je da je povezana s oboljenjima od raka dok je u Kanadi čak obilježena kao toksična tvar, mogla bi prema najnovijim istraživanjima biti povezana i s prekomjernom težinom i dijabetesom.

Riječ je naravno o bisphenolu A (BPA) koji se koristi u mnogim industrijama – od gnojiva do plastičnih bočica za vodu, a prema izvještaju objavljenom u Plos One, BPA zavarava tijelo da 'misli' kako treba stvarati dodatne masnoće. Također, navodi se, može dovesti do povećane produkcije inzulina, čak i u jako malim dozama.

>> U 11 godina pojela je 68 kilograma plastike!

Kako objašnjavaju, ako se stvara previše inzulina, tijelo može postati 'imuno' na njegove efekte zbog čega može doći do povećanja težine, ali i pojave dijabetesa tipa 2.

'Kada pojedete nešto s BPA-om, to je kao da kažete organizmu da jedete više nego što to uistinu činite', objašnjava Angel Nadal, stručnjak za BPA sa Sveučilišta Miguel Hernandez u Španjolskoj, čije je posljednje istraživanje također potvrdilo da BPA utječe na gušteraču, organ koji stvara inzulin.

Prema njegovim podacima čak i mala količina ove kemikalije uzrokuje otpuštanje skoro dvostruko veće doze inzulina od potrebne za razgradnju unesene hrane.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene