Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jednom u sto godina arheolozi naiđu na ovakvo otkriće.


Dva zlatna bonga, stara 2400 godina, koja su koristili plemenski poglavice Skita, otkriveni su u Caucasus planinama u južnoj Rusiji. U njima je bilo debelog crnog taloga, a prema tim ostacima, znanstvenici su zaključili kako su se iz bongova pušili opijum i kanabis tijekom ceremonijalnih procedura.

Skiti
su bili nomadski ratnici koji su vladali velikim dijelom Europe i Azije između 9. stoljeća prije Krista i 4. stoljeća. Na području gdje je danas Ukrajina osnovali su tzv. Skitsko kraljevstvo koje se protezalo od Dunava do Kine.

Vezani članci Pješakinja Uznemirujuća snimka: Projurio preko zebre kao muha bez glave, sva sreća da nitko nije stradao Naglo kočenje Pretrčavala cestu preko tri trake, vozač nagazio na kočnicu i za centimetar izbjegao najgore

Otkriće koje mijenja nama poznatu povijest

Nekoliko povjesničara kaže kako su Skiti pušili jake mješavine kanabisa i opijuma kako bi promijenili svoje stanje uma prije odlaska u bitku.

Osim bongova, u grobu su pronađene i zlatne čaše te prstenje. Zanimljivo je kako su ovi predmeti pronađeni sasvim slučajno kad su ih iskopali građevinski radnici koji su postavljali električne vodove, piše Independent.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook