Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Početak je novog radnog tjedna i ako tražite nešto što će vas intrigirati (barem vizualno) do kraja tjedna, onda ne tražite dalje. Evo jedne optičke iluzije, koja će vam 'slomiti mozak'.


Profesor strojarstva i umjetnik u slobodno vrijeme, japanac Kokichi Sugihara, osmislio je instalaciju kojom je ušao u finale natjecanja za iluziju godine "2016 Illusion of the Year contest". Kad pogledate video, bit će vam jasno i zašto.

Vezani članci Dain Yoon (FOtO: Instagram) Teško je povjerovati, ali prilikom fotografiranja nije koristila baš nikakve filtere i(li) efekte Fotografije su doista u piksel identične (FOTO: Imgur) Zgodna optička iluzija: Ove su fotografije identične, ali ih naš mozak ne želi tako doživjeti

Video je objavljen na YouTube kanalu "Illusion Of The Year" pod nazivom "Dvosmislena iluzija cilindra" (Ambiguous Cylinder Illusion) i u nekoliko dana prikupio je preko 2,2 milijuna pregleda.

Na videu Sugihara ispred ogledala slaže složene geometrijeske objekte koji se u potpunosti transformiraju odrazom u ogledalu.

Video je pokrenuo brojne komentare i objašnjenja, no nitko čini se nije dokučio točno o čemu se radi. U nekim komentarima ljudi su primijetili višak svjetla koje dolazi iz zrcala te sjene koje u odrazu nisu obrnute, nego padaju na istu stranu.

Isto tako, neki u komentarima smatraju da je riječ o monitoru, a ne zrcalu. S treće strane, mora se uzeti u obzir i kut snimanja...

No, da ne duljimo previše, pogledajte video pa pokušajte dokučiti sami, a ako vam se to učini previše objašnjenje iluzije možete pogledati OVDJE.