Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očuvani stoljećima

FOTO Svoje mrtve ne pokapaju - nabijaju ih na štapove, sjeckaju, dime...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako bi očuvali stotinama godina, pleme Anga svoje mrtve ne zakapa u zemlju već izlaže na otvoreno.

Pleme Anga s Papua Nove Gvineje već stoljećima prakticira posebnu vrstu mumificiranja - dimljenje. Proces mumifikacije je prilično jeziv - mrtvacu se prvo prerežu koljena, laktovi i stopala. potom se iz tijela u potpunosti iscijede masnoće i sve tekućine tako što se ono nabode na šuplje grane bambusa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zlatna povorka faraona Spektakl vrijedan milijune dolara: Ostaci slavnih kraljeva i kraljica u povijesnoj procesiji kakva dosad nije viđena Slika nije dostupna Turistička atrakcija FOTO Misterij groblja koje tijela pokojnika automatski pretvara u mumije

Te tekućine se skupljaju i razmazuju po kosi i koži obitelji pokojnika. Vjeruju kako će tako pokojnikova snaga prijeći na žive. Ono što ostane od njegovih tekućina koristi se kao masnoća za kuhanje kasnije.

Je li ovo najjezivija izložba na svijetu: Izložena stotine godina stara tijela

Sljedeći korak je zašiti oči, usta i anus pokojnika kako bi se spriječio prodor zraka u tijelo, a samim time i truljenje. Zahvaljujući tome mumije ostaju savršeno sačuvane stoljećima, piše Vice.

Pokojniku se tada odrežu tabani, jezik i dlanovi te se daruju njegovom udovcu ili udovici.

Ostaci pokojnika stavljaju se u jamu u kojoj je zapaljena vatra te se pušta da tijela obavije dim. Potom se leševi premazuju crvenom glinom koja djeluje kao prirodna kukuljica. Nakon toga cijeli je proces gotov, a mumije se izlažu na otvoreno na obližnje litice.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene