Kako bi očuvali stotinama godina, pleme Anga svoje mrtve ne zakapa u zemlju već izlaže na otvoreno.


Pleme Anga s Papua Nove Gvineje već stoljećima prakticira posebnu vrstu mumificiranja - dimljenje. Proces mumifikacije je prilično jeziv - mrtvacu se prvo prerežu koljena, laktovi i stopala. potom se iz tijela u potpunosti iscijede masnoće i sve tekućine tako što se ono nabode na šuplje grane bambusa.

Vezani članci Izložba u Kairu egipatskih mumija i artefakta - 4 Drevne mumije egipatskih faraona izlaze na ulice Kaira: "COVID-19 bit će ništa jer će one zaustaviti sve to" Vulkan (Screenshot: Reuters) 15.000 ljudi bježi pred erupcijom vulkana: ''Osam sati smo se skrivali ispod razrušene kuće''

Te tekućine se skupljaju i razmazuju po kosi i koži obitelji pokojnika. Vjeruju kako će tako pokojnikova snaga prijeći na žive. Ono što ostane od njegovih tekućina koristi se kao masnoća za kuhanje kasnije.

Je li ovo najjezivija izložba na svijetu: Izložena stotine godina stara tijela

Sljedeći korak je zašiti oči, usta i anus pokojnika kako bi se spriječio prodor zraka u tijelo, a samim time i truljenje. Zahvaljujući tome mumije ostaju savršeno sačuvane stoljećima, piše Vice.

Pokojniku se tada odrežu tabani, jezik i dlanovi te se daruju njegovom udovcu ili udovici.

Ostaci pokojnika stavljaju se u jamu u kojoj je zapaljena vatra te se pušta da tijela obavije dim. Potom se leševi premazuju crvenom glinom koja djeluje kao prirodna kukuljica. Nakon toga cijeli je proces gotov, a mumije se izlažu na otvoreno na obližnje litice.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju