Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Posada Američke obalne straže se vratila u svoju luku Fort Lauderdale sa 16 tona kokaina nakupljenih tokom 26 dana.


Kokain zaplijenjen u 17 akcija ima vrijednost od 420 milijuna dolara, tj. 29 tisuća dolara po kilu, a ulična vrijednost mu prelazi 1 milijardu dolara, tj. preko 70 tisuća dolara po kilu.

Vezani članci Kako su pali krijumčari iz Šibenika - 3 Iskusni kriminalist otkrio koliko su trojica Šibenčana mogla zaraditi: "Nije to neki veliki novac, do onog na vrhu se teško dolazi" Foto: Facebook Šibenski doktor na Karibima sreo ekipu koja je pala zbog tone kokaina? "Sve je bilo čudno... Bili su simpatični, žao mi što su upetljani..."

U akcijama je uhićeno 30-ak ljudi. Kapetan Obalne straže Mark Fedor upozorava: "Gledati ove bale kokaina kao samo takve je vrlo uskogrudan pogled. Kada ti šverceri jurcaju Karibima i Pacifikom, ne nose samo kokain, oni u naše zemlje dostavljaju nasilje, korupciju, ovisnosti i nestabilnosti."

"The James, 127 metara dugo plovilo s dodatnim helikopterom HITRON, nam omogućava da "posjedujemo" noć i to je ono što ćemo nastaviti raditi.", rekao je Fedor.

HITRON patrolira poznatim švercerskim područjima i njegovi precizni strijelci onesposobljavaju brze švercerske čamce u slučaju da se ne žele pokoriti zakonu. 

"Kao što volim reći, nažalost, za nas ima posla. Volio bih da ga nema", kaže kapetan Keith Gavin, koji nadgleda  helikoptersku jedinicu. Gavin i njegova jedinica imaju 12 interakcija mjesečno u prosjeku.

Iako je ova količina pozamašna, 16 tona je samo za mjesec dana rada te su opće brojke toliko velike da su zapravo užasavajuće. Ne može se predvidjeti kakve će biti za ovu godinu, ali zato sa sigurnošću mogu reći da je 2016. bila rekordna.

Obalna straža je tokom 2016. oduzela 208 tona kokaina kroz 263 operacije. S 585 uhićenih, rekord drži 2015. godina.

U 2012. 80 posto prošvercanih droga je ušlo u zemlje morskim putevima, a od toga 30 posto je prošvercano narko podmornicama.

Veliko područje Pacifika pripada Kolumbiji i Peruu, dvije od tri zemlje u vrhu svjetske proizvodnje kokaina i ogromni ocean im je savršen za švercanja.