Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snimljeno prvi put

TAJANSTVENA TETIJA 'Krvavi tragovi' zbunili znanstvenike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Saturnovom mjesecu Tetiji otkriveni su tajanstveni crveni tragovi.

Znanstvenici pokušavaju objasniti zašto jedan od Saturnovih mjeseca na sebi ima crvene pruge.

'Jasno su oslikane na površini mjeseca i za sada nemamo objašnjenje za tu pojavu. To je mali misterij', kazao je Paul Schenk koji je predstavio rezultate istraživanja na konferenciji Američke geofizičke unije.

Svemirska letjelica Cassini koja je poslana na Saturn snimila je tajnovite crvene linije koje se protežu površinom Saturnovog mjeseca Tetije u dužini od gotovo 1500 kilometara a širina im je nekoliko kilometara. Prema nekim astronomskim teorijama, 'krvave pruge' mogle bi biti onečišćenje kemikalijama.

Snimke su napravljene u travnju, a pruge na Tetiji prvi se put jasno vide nakon što je u posljednjih nekoliko godina na sjevernoj strani Saturna zavladalo ljeto. Nakon 11 godina u orbiti Cassini i dalje na Zemlju šalje iznenađujuća otkrića, a znanstvenici najavljuju da će u studenom iduće godine jednu od 'krvavih pruga' na Saturnovom mjesecu pogledati izbliza kako bi možda došli do zaključka što je uzrok neobične pojave.

Osim malenih kratera na još jednom Saturnovom mjesecu, Dioni, crvene oznake rijetke su na drugim nebeskim tijelima oko te planete, piše Daily Mail.
 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Više nema sumnje NAPOKON POTVRDA Enceladus ima globalni ocean! Slijedeći korak - ima li i života? Slika nije dostupna Otkrila NASA-ina sonda Saturnov mjesec skriva život

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene