Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Laboratorijski miševi u koje su ubrizgavane pomlađene stanice dosegnuli su 30% duži životni vijek.


Zahvaljujući znanstvenicima s kalifornijskoga instituta Salk, koji su uspjeli preokrenuti proces starenja na miševima, postoji mogućnost da će i ljudi uskoro u prosjeku živjeti duže, a možda jednog dana čak i vječno.

Naime, znanstvenici su uspjeli već odrasle stanice vratiti u njihov ebmrionalni oblik, što je u konačnici dovelo do toga da je životni vijek kod laboratorijskih životinja porastao za punih 30 posto!

Znanstvenici vjeruju da će s prvim ispitima na ljudima krenuti otprilike za deset godina, premda su već sada metodu uspješno testirali na stanicama ljudske kože.

Zahvaljujući tehnici koja uključuje stimulaciju četiri gena koja su osobito aktivna tijekom razvoja u maternici, koža je izgledala i ponašala se mlađe, prenosi Telegraph.

"Naše je istraživanje pokazalo da proces starenja ne mora biti jednosmjerna ulica. Baš naprotiv, uz pažljivu modulaciju, proces starenja može biti preokrenut", izjavio je Juan Carlos Izpisua Belmonte.

Da se stanice mogu vratiti u embrionalni oblik znanstvenicima je već neko vrijeme poznato, no do jučer je postojala bojazan da bi pomlađene stanice mogle izazivati štetu na organima, odnosno uzrokovati rak.

Ipak, ispitivanja na miševima su pokazala drugačije, ne samo da se bez razloga strahovalo, već i da su takve stanice bile od velike pomoći pri bržem oporavku oštećenih organa.