Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko bi rekao...

Lista 5 nevjerojatno utjecajnih praznovjerja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rumunjska se vlada boji duhova, irski građevinari vilenjaka, a jednu je kuću u New Yorku čak i sud službeno proglasio ukletom.

1. Rumunjska vlada boji se uroka

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NIZ VAŽNIH ODLUKA Vlada smanjila trošarinu na jednu vrstu goriva: Pogledajte kad stupa na snagu Slika nije dostupna ZNAK PRAVDE Papa pohvalio one koje nitko ne voli: ''Vaš posao izgleda nezahvalan...''

Čarobnjaštvo i vračanje vrlo su unosan biznis u Rumunjskoj, pa je vlada prije dvije godine napravila nacrt zakona kojim bi vračanje postalo legitiman posao podložan plaćanju poreza, no Senat je odbacio taj zakon, ne zato što nisu željeli porez od čaranja nego zato što su se bojali da će zbog toga na njih biti bačeni uroci. Naime, nakon što je vlada htjela vračanje pretvoriti u novi izvor punjenja fiskalne blagajne, vračevi su zaprijetili da će se osvetiti teškim činima. Zato je taj zakon u konačnici bio i odbijen.

2. Sud potvrdio da kuću opsjedaju duhovi

Godine 1989. bračni par Jeffrey i Patrice Stambovsky kupili su u dražbi New York vilu s 18 soba, no nakon nekog vremena shvatili su da njihova nova kuća krije neke nadnaravne tajne. Problem jer bio kako raskinuti kupoprodajni ugovor s bivšom vlasnicom. Započeli su sudski proces, a nakon nekoliko žalbi i priziva sud je ugovor proglasio ništavnim jer bivša vlasnica nigdje nije navela 'stanare' koji su 'živjeli' u kući.

>> Kako od nesretnog petka 13. napraviti sretan dan?

3. U Indiji je astrologija prava pravcata znanost

Ljudi često ne znaju razliku između astrologije i astronomije. Najjednostavnije bi bilo objasniti ovako: astronomija je prava pravcata znanost koja se bavi izučavanjem zvijezda i planeta, a astrologija to nije. No, nekom Indijcu ne bismo baš mogli tako jednostavno pojasniti tu razliku. Naime, indijski Vrhovni sud proglasio je astrologiju pravom pravcatom znanošću. Tamo čak postoje i fakulteti na kojima možete dobiti diplomu iz astrološke znanosti.

4. Kineska vlada troši milijune na feng shui

Feng shui prastara je kineska tradicija koja postavlja pravila o organiziranju prostora kako bi se maksimizirala životna energija. Tu je praksu u 60-ima zabranio Mao, no ona je doživjela veliki povratak pa se sada Kina našla pred brojnim tužbama građana koji smatraju da im je Vlada narušila feng shui. Zato se sada moraju 'pročistiti' ceste, tuneli, mostovi, u kojima je bio narušen feng shui. Na sve to su potrošeni milijuni i milijuni yuana.

5. U Irskoj i na Islandu ne smije se graditi na 'vilinskoj zemlji'

U Irskoj se građevinari susreću s problemom zaobilaska vilinske zemlje. Iako mali broj Iraca priznaje da vjeruje u vile i sav folklor povezan s time, praksa pokazuje drugačije - ako se smatra da je određeni teritorij 'sastajalište' vila, ono građevinari će preusmjeriti ceste i autoceste nekim drugim pravcem. Folklorist Eddie Lenihan tvrdi da bi posljedice suprotne prakse mogle biti kobne.

Slično je i na Islandu gdje velik broj stanovništva vjeruje u vilenjake koji su po prirodi zapravo jako osvetoljubive naravi. Islanđani također zaobilaze 'sastajališta' vilenjaka, a u jednom su slučaju, prestali raditi svi strojevi pri pokušaju pomicanja kamene gromade koja se nalazila na 'vilenjačkom teritoriju'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene