Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ovaj neobičan zaključak pokazalo je istraživanje koje je provedeno u Berlinu među građanima koji su odrasli u Istočnom i Zapadnom Berlinu.


Represivni politički sustavi pretvaraju ljude u lažljivce i prevarante, a takvi ostaju i dugo nakon što takvi sustavi nestanu. Konkretnije, ljudi koji su živjeli u komunizmu skloniji su laganju i varanju od onih koji su odrasli u kapitalizmu.

Vezani članci Istraživači dronom snimili velikog kita u Jadranu - 4 Veličanstveni gorostasni kit plivao uz brod, snimljen i dronom: "Okrenula se na bok, pokazala nam je trbuh" Koronavirus, ilustracija - 17 Jesu li opet pogriješili? Američki institut objavio nove dramatične procjene o broju umrlih za Hrvatsku

Ovaj neobičan zaključak pokazalo je istraživanje koje je provedeno u Berlinu među građanima koji su odrasli u Istočnom i Zapadnom Berlinu. U istraživanju je sudjelovalo 250 nasumično izabranih Berlinčana, a proveo ga je znanstvenik Dan Ariely sa sveučilišta Duke.

Stiže li 'kraj povijesti' i u Kinu?

Svi su sudjelovali u jednostavnoj igri s kockicama – trebali su je baciti 40 puta i zapisivati rezultate. Prema već poznatim matematičkim algoritmima voditelji istraživanja su otkrili kako su sudionici koji su odrasli u Istočnom Berlinu varali dvostruko više od 'zapadnjaka' prilikom upisivanja rezultata.

To nije naravno bilo sve, jer su sudionici popunili i nekoliko upitnika, te odgovarali na brojna pitanja.

'Naše istraživanje smatramo dokazom da je komunistički režim ostavio dugoročne posljedice na osnovni moralni princip ljudi', napisali su znanstvenici.

Inače, slično istraživanje provedeno je prošle godine i pokazalo je kako oni koji su odrasli u kapitalizmu pokazuju manje suosjećanja od onih koji su rođeni u komunizmu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook