Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ciljevi članova Ku Klux Klana nisu se promijenili ni nekoliko desetljeća nakon linčovanja Afroamerikanaca. Podijeljeni u organizacije, njih pet do osam tisuća bori se za bjelačku moć.


Prije nekoliko desetljeća linčovali su Afroamerikance, a njihovi ciljevi ni danas se nisu promijenili. Članovi zloglasnog, rasističkog Ku Klux Klana i danas se bore za bjelačku moć.

Vezani članci Nastavljeni prosvjedi protiv rasizma u Louisvilleu - 1 Druga noć prosvjeda protiv rasizma u Louisvilleu: 300 prosvjednika marširalo gradom, dio njih razbijao prozore tvrtki i bolnice Slika nije dostupna Vraća se Ku Klux Klan: Od kada je Obama pobijedio broj članova se utrostručio!

Službeno su aktivni u 41 američkoj saveznoj državi s pet do osam tisuća aktivnih članova. Podijeljeni su u lokalne organizacije, ali i nekoliko nacionalnih.

Fotoreporter Anthony S. Karen posljednjih je osam godina proveo u društvu članova klana iz 14 saveznih država. Približio im se zahvaljujući svom stavu objektivnog promatrača koji na svaku osobu gleda individualno, piše Business Insider.

Susret za povijest: Lider lokalnog KKK-a učlanio se u udrugu Afroamerikanaca

Projekt je započeo kontaktiranjem lokalnih KKK grupa. Iako je većina odbila suradnju, na kraju je dobio pristanak da snima jednu od ceremonija povezanih sa zastrašivanjem i prijetnjama pripadnicima manjina.

Kada je obavio prvo snimanje, Karen se sastao s vođom jedne od najvećih organizacija. Od njega je dobio poziv da sudjeluje na svim događajima kojima je on domaćin. Nakon što ga je prihvatio vođa, i drugi članovi počeli su ga ozbiljnije shvaćati i pozivati na svoje skupove.

Počeo je odlaziti i na neformalna okupljanja, roštilje, pa čak i na tracicionalno KKK vjenčanje koje je održano na mjestu gdje se održala i jedna od bitki za vrijeme američkog građanskog rata.

Izbjegavaju sukobe, ali...

Tijekom godina druženja zaključio je kako se ljudi pridružuju Ku Klux Klanu jer žele biti dio isključivo bijele organizacije koja se protivi homoseksualnosti, međurasnim vezama i ilegalnoj imigraciji.

Najveća organizacija zove se Vitezovi Ku Klux Klana, a poznata je i pod imenonom Viteška stranka. Svake godine njezini članovi održavaju kongres nazvan 'Konferencija vjere i slobode' na koji dovode cijele obitelji.

Iako najveći dio članova nastoji izbjeći sukobe, oni se događaju - obično tijekom javnih događanja. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook