Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opaka strana povijesti

Pronađene kosti stare 300 godine mogle bi razotkriti mračnu tajnu britanskog kraljevstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U laboratoriju u blizini njemačkog grada Hannovera znanstvenici proučavaju ljudske kosti ne bi li na njima pronašli neke odgovore oko misterija nestanka osobe prije 322 godine. Slučaj je zanimljiv jer ne radi se o bilo kojoj nestaloj osobi, već jednoj povezanoj s britanskim kraljevskim dvorom. U centru pažnje je engleski kralj George I. koji je zatočio svoju suprugu u toranj na 30 godina, dok je njezin ljubavnik tragom nestao.

Građevinski radnici otkrili su ljudske ostatke dok su renovirali dvorac Leine u Hannoveru koji je bio bivše sjedište hanoverskih kraljeva i dom vojvode Dukea Georga Ludwiga od Brunswick-Luneburga – kasnije engleskog kralja Georgea I. i njegove supruge Sophije Dorotheje.

Pročitajte i ovo Darko Obradović, stručnjak za sigurnost Dramatična potraga Sigurnosni stručnjak o istrazi oko nestale Danke: "Ne bi se otkazivala potraga da se nije dogodio preokret" Nestala djevojčica Danka Misteriozan nestanak Susjed nestale djevojčice Danke: "Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto"

Sophia Dorothea imala je samo 16 godina kada se 1682. udala za svog rođaka, budućeg kralja. Bio je to dogovoren brak i vrlo nesretan. George je ignorirao svoju suprugu, preferirajući provod s ljubavnicama. Stoga je i Sophia pronašla intimnu utjehu izvan braka i to u grofu Philippu Christophu von Konigsmarcku.

Strastvena je veza trajala dvije godine, a par se dopisivao u šifriranoj prepisci. Njihova pisma, stara 300 godina, još uvijek postoje, navodi MSN news.

U ljeto 1694. Sophia i Philipp dogovorili su se da će zajedno pobjeći, ali njihova je tajna otkrivena i nakon posljednjeg kasnonoćnog sastanka, grof Philipp je nestao.

Prema glasinama koje su se počele širiti, grof je ubijen u skladu s naredbom Georga, njegovo je tijelo bačeno u rijeku ili zakopano u dvorske zidine. Nije poznato što se točno dogodilo, jer Philippovo tijelo nikada nije pronađeno.

Kada je doznao za ljubavnika, Georg se razveo od Sophije i zaključao je u dvorac Ahlden do kraja života. Kada je zaključana imala je 28 godina, a u kuli je provela ostalih 30 godina života, odvojena od svoje djece.

Georg je 1714. postao engleski kralj George I. Podanici ga nisu posebno dobro primili jer su ga smatrali njemačkim otimačem krune. ''George nije bio osoba koju su posebno voljeli. Bio je hladan, često i okrutan. Zasigurno je postojalo mnogo glasina da je on odgovoran za nestanak, a vrlo je vjerojatno da je tako i bilo'', rekla je Kate Williams, profesorica specijalizirana za kraljevske studije na Sveučilištu Reading u Engleskoj.

Znanstvenici sada istražuju bi li pronađene kosti mogle dati neke odgovore na pitanje o dokazu za navode o nedjelu kralja Georgea I.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene