Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tvrtka Thoth Technology smještena u kanadskom Ontariju dobila je prava za izgradnju strukture koja će, kako predviđaju nacrti, na principu dizala slati astronaute sa Zemlje u svemir.


Kanadska kompanija dizajnirala je 20 kilometara visok toranj čija bi svrha mogla biti prijevoz astronauta u svemir i to liftom. Planovi za izgradnju ovog 'svemirskog dizala' već su odobreni od strane američkog ureda za patente, piše The Independent.

Vezani članci Skok (Foto: Screenshot/YouTube) Skočio s tornja u magleni bezdan, njegov podvig nije za one slabog srca Medvjedi (Foto: Screenshot) Medvjeđi obračun blokirao promet, vozači imaju sreće da se nisu okomili i na njih

Ovaj će toranj biti čak 20 puta viši od trenutno najviše zgrade na svijetu, Burj Khalifa. Iz tvrtke Thoth Technology napominju da će njihova građevina pružiti novi način odlaska u svemir, a njezinom će se upotrebom smanjiti i to do 30%, upotreba goriva potrebnog za pokretanje letjelica upućenih u svemir.

Broad Grupa u Kini dvije godine pokušava izgraditi najvišu zgradu na svijetu

Osim kao lift za svemir, ovaj će toranj služiti za proizvodnju energije dobivene vjetrom, te za komunikacije ali i turizam.

'Astronauti će 20 kilometara putovati liftom,a s vrha će potom letjeti direktno u svemir', rekao je glavni projektant dr. Brendan Quine.

Iako je do svemira još puno kilometara, ovaj će toranj biti viši od takozvanog 'Armstrongovog limita' koji je postavljen na 19. kilometru iznad Zemljine površine, točka u kojoj, zbog atmosferskog tlaka koji je iznimno nizak, voda u tijelu doseže točku ključanja. Među ostalim izazovima s kojima će se toranj morati nositi je kako prevladati efekte vjetra.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook