Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za prijevoz astronauta

GRADE TORANJ VISOK 20 KILOMETARA Do svemira - liftom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tvrtka Thoth Technology smještena u kanadskom Ontariju dobila je prava za izgradnju strukture koja će, kako predviđaju nacrti, na principu dizala slati astronaute sa Zemlje u svemir.

Kanadska kompanija dizajnirala je 20 kilometara visok toranj čija bi svrha mogla biti prijevoz astronauta u svemir i to liftom. Planovi za izgradnju ovog 'svemirskog dizala' već su odobreni od strane američkog ureda za patente, piše The Independent.

Pročitajte i ovo Ubojstva u Kanadi istraga policije Horor u Kanadi: Muškarac (29) ubio pet članova obitelji, među njima i dvomjesečnu bebu Automobil je propao kroz rupu na cesti Izašli kroz prtljažnik Automobil usred raskrižja propao kroz cestu, par se jedva izvukao: "Gledali smo kako ga voda guta"

Ovaj će toranj biti čak 20 puta viši od trenutno najviše zgrade na svijetu, Burj Khalifa. Iz tvrtke Thoth Technology napominju da će njihova građevina pružiti novi način odlaska u svemir, a njezinom će se upotrebom smanjiti i to do 30%, upotreba goriva potrebnog za pokretanje letjelica upućenih u svemir.

Broad Grupa u Kini dvije godine pokušava izgraditi najvišu zgradu na svijetu

Osim kao lift za svemir, ovaj će toranj služiti za proizvodnju energije dobivene vjetrom, te za komunikacije ali i turizam.

'Astronauti će 20 kilometara putovati liftom,a s vrha će potom letjeti direktno u svemir', rekao je glavni projektant dr. Brendan Quine.

Iako je do svemira još puno kilometara, ovaj će toranj biti viši od takozvanog 'Armstrongovog limita' koji je postavljen na 19. kilometru iznad Zemljine površine, točka u kojoj, zbog atmosferskog tlaka koji je iznimno nizak, voda u tijelu doseže točku ključanja. Među ostalim izazovima s kojima će se toranj morati nositi je kako prevladati efekte vjetra.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene