Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ovo jelo je vrlo popularno među Inuitima na Grenlandu, a o njemu vam sve govori činjenica da se konzumira izvan kuće kako se ona ne bi usmrdjela.


Kiviaq je zimski specijalitet, a Inuiti ga konzumiraju već stoljećima. Priprema ovog jela je doista neobična, a glavni sastojak je tuljan kojeg koji se puni s 300-500 manjih ptica, te se nakon toga premaže tuljanovom mašću i ostavi se da stoji najmanje 3 mjeseca kako bi fermentiralo. U konačnici se konzumira sirovo.

Vezani članci Maksimir Brzo su postali najpoznatiji zagrebački ljubavni par: Maks i Mira su zaštitni znak Maksimira Zaljubljeni par labudova iz Sesvetske Selnice novi dom dobio u Maksimiru Nisu crni, nego crvenokljuni, a iza njih je velika ljubavna priča: U Drugom maksimirskom jezeru njih dvoje su našli novi dom

Za vrijeme dugih i hladnih zima, lov na svježu hranu gotovo je nemoguć, pa Inuiti u tom razdoblju konzumiraju upravo ovakav tip hrane. Nakon što je 'punjeni tuljan' odstajao nekoliko mjeseci, otvara ga se poput vreće i ptice kojima je punjen se konzumiraju sirove. Zahvaljujući debelom sloju tuljanove masti meso je očuvano i omakšano, pa se često konzumiraju i kosti i perje.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju