Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Utjecaj klimatskih promjena

Hrana koja bi mogla nestati u budućnosti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Klimatske promjene i sve više temperature prijete proizvodnji određenih namirnica. Zbog lošeg utjecaja klimatskih promjena mogli bi ostati bez nekih poslastica poput čokolade - nezamislivo zar ne?

Iako situacija još nije toliko alarmantna postoji lista potencijalno ugroženih namirnica.

Pročitajte i ovo Potraga za malenom Dankom ušla je u treći dan Nestala u utorak U BiH uhitili trojicu koji su tvrdili da imaju informacije o malenoj Danki, nevjerojatno je što su izjavili nakon uhićenja Analiza meda - 4 podložni smo prijevarama Prepoznajte li je li med koji kupujete pravi ili lažan? Izgledaju isto, a pčele nisu ni vidjeli

1. Med - Sve vlažnije zime i kišna ljeta onemogućuje sakupljanje peluda zbog čega pčele izgladnjuju i njihova populacija je u stalnom padu. Osim što to stvara probleme u proizvodnji meda, mogle bi nestati i brojne biljne vrste jer pčele neće raznositi pelud.

>> Konzumacija organske hrane može čovjeka pretvoriti u kretena?!

2. Grožđe - Francuska zbog promjene vremena gubi svoju idealnu klimu za proizvodnju grožđa, a prava temperatura ključna je za njegov uzgoj zbog proizvodnje vina. Važnost klime temelji se na činjenici da je okus vina rezultat ravnoteže šećera i kiselina u grožđu pa ako se ono uzgaja na toplijoj klimi imat će teži okus, a na hladnijoj neće razviti voćnu aromu.

3. Kikiriki - Proizvodnja kikirikija je pala zbog prošlogodišnjih visokih temperatura, a ukoliko se to nastavi očekuje se porast cijene maslaca od kikirikija, inače jednog od najomiljenijih namaza u Americi.

4. Tjestenina - Klimatske promjene će onemogućiti uzgajanje pšenice u Italiji, a ako temperature nastave rasti Italija bi zauvijek mogla ostati bez vrste pšenice potrebne za proizvodnju tjestenine, piše 24sata.info.

>> Saznajte koje su namirnice na listi opasne hrane!

5. Kava - Klimatske promjene ne idu na ruku ljubiteljima crnog napitka, proizvodnja kave također je u opasnosti.

6. Pivo - Razlog zašto je i pivo na popisu ugroženih namirnica je nestašica vode. Bez vode uzgoj ključnog sastojka - ječma, je nemoguće.

7. Javorov sirup - Sve kraći ciklusi hladnog vremena onemogućuju stablu javora da uskladišti šećer u svom korijenu koji se inače skuplja u proljeće i kasnije prerađuje u sirup.

8. Čokolada - Ukoliko se farmeri u Gani i na Obali Bjelokosti, glavni proizvođači ove slatke poslastice, ne prilagode visokim temperaturama čokolada bi mogla postati luksuz.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene