Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Narodnim novinama Ministarstvo poljoprivrede je sredinom ožujka objavilo listu opasne hrane na kojoj se nalazi 40-ak namirnica.


Riječ je o hrani koja pri uvozu, zbog štetnih tvari koje sadrži,  podliježe strožim kontrolama. Na listi opasne hrani nalaze se tjestenina iz Kine, lješnjaci iz Azerbejdžana, kikiriki iz Brazila, Gane, Indije i Južnoafričke Republike.

Vezani članci Grissini, ilustracija Provjerite zalihe! S tržišta se zbog pesticida povlači talijanska grickalica, nemojte ju jesti Pomor pčela, nema krivca - 3 Pčelari bijesni: Hoće li krivac za najveći zabilježeni pomor pčela u Međimurju i ogromnu štetu ostati bez kaznene prijave?

Pesticidi se kriju u svježem pomelu, grahu i crnoj čaju, koji na police naših trgovina stižu iz Kine. Pesticidi se skrivaju i u hrani uvezenoj iz Egipta i Dominikanske Republike.

Popis u Narodnm novinama upozorava da se klonite graha, rajčica, dinja, paprika i patlidžana, naranča, breskva, nara, jagoda i paprikama iz ovih zemalja. U začinima i povrću s Tajlanda također se nalaze pesticidi.

Listu hrane koja zahtijeva strožu kontrolu Ministarstvo poljoprivrede dobilo je od Europske unije. Cijelu listu možete OVDJE pogledati.