Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sve što potvrđuje vaš osjećaj o vlastitoj moralnosti (jedem organsku hranu, ja sam dobra osoba) mozak može podsvjesno koristiti kako bi opravdao nešto nemoralno (ja sam generalno dobra osoba pa je u redu da tu i tamo...).


Nedavno istraživanje je pokazalo da specifični okusi mogu utjecati na moralne procese, slatki okusi poticat će prosocijalno ponašanje, dok će odbojni okusi otežati moralne prosudbe, piše bakadesuyo.

Vezani članci PR Istraživanje pokazalo: 94% Hrvata koristi kartice, 17% svaki dan plaća beskontaktno, a 62% želi plaćati mobitelom Slika nije dostupna POTVRDILA ZNANOST Tko se bolje snalazi u prostoru?

Pitanje je mogu li se slični efekti promjenjivati na različite tipove hrane. Iako se uz organsku hranu vežu moralni pridjevi, znanstvenici su zaključili da organska hrana utječe na prosudbe i ponašanje.

Naime, istraživanje je pokazalo da su osobe koje su konzumirale organsku hranu odvojile manje vremena da bi pomogle osobama u nevolji, a moralne prijestupe drugih procjenjivali su znatno oštrije od osoba koje nisu jele organsku hranu.

Ovi rezultati sugeriraju da konzumiranje organske hrane može ljude voditi da potvrđuju svoje moralne vrijednosti, što u praksi umanjuje njihovu želju za altruizmom.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.