Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strahuju od kataklizme

Globalno istraživanje: 10 posto ljudi sutra očekuje kraj svijeta!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Petak, 21. prosinca, zimski solsticij i kraj drevnog majanskog kalendara - datum je na koji deset posto stanovnika svijeta strahuje od kataklizme, pokazalo je globalno istraživanje Reutersa.

Nije ni čudo, piše BBC, s obzirom na to da je priča o kraju svijeta 21. prosinca 2012. zahvaljujući internetu, Hollywoodu i medijskom poticanju, naraširenije 'apokaliptično proročanstvo' u ljudskoj povijesti.

Glavni povod za tu globalnu tjeskobu završetak je majanskog kalendarskog ciklusa nakon 5200 godina. Arheolog David Stuart, profesor na teksaškom sveučilištu i stručnjak koji je prevodio majanske hijeroglife, u intervjuu za Američki javni radio izjavio je da se 21. prosinca neće dogoditi aposlutno ništa. 'Maje nikada, baš nikada, nisu rekle da će doći do kraja svijeta u bilo koje doba, a pogotovo ne da će to biti ove godine', kazao je.

'Kraj majanskog kalendarskog ciklusa jest velika stvar - ako ste drevni majanski astronom ili svećenik. Izvan toga, ništa se neće dogoditi'. On je taj događaj usporedio s okretanjem brojčanika prijeđene kilometraže na automobilu. 'Kada brojčanik dođe do kraja svih predviđenih znamenki, auto neće stati. Samo će ponovo kliknuti od nule, a vi ćete normalno voziti dalje', rekao je.

>> Bunker za spas od smaka svijeta - za 5.700 kuna!

Stuart nije jedini stručnjak koji je odmahnuo rukom na medijsku histeriju o kraju svijeta. NASA je na svojoj internetskoj stranici objavila da se to sigurno neće dogoditi. Rusko ministarstvo za izvanredna stanja također. Papa je prošle nedjelje pozvao vjernike da ne nasjedaju na lažna proročanstva i ne povjeruju u 'susvita'.

No nagađanja o apokalipsi proširila su se, izgleda, svim kontinentima. Rusi se pripremaju na svoj način, gomilajući zalihe votke. U Kini su se vlasti uhićenjem stotinjak glasnika propasti pobrinule da glasine utihnu.

Nitko od proroka, međutim, nije siguran kako će svijet točno propasti. Neki očekuju udar golema asteroida. Drugi očekuju rijetko galaktičko poravnanje koje će uzrokovati obrtanje Zemljinih magnetskih polova. Treći, pak, tvrde da znaju čak i točno vrijeme - 11 sati i 11 minuta po GMT-u, odnosno sat vremena poslije po srednjoeuropskom vremenu.

U pet latinoameričkih država koje su još pod utjecajem drevne majanske kulture - u Meksiku, Gvatemali, Belizeu, Salvadoru i Hondurasu kraj kalendara razlog je za slavlje. Svečanosti su počele 16. prosinca, a kulminirat će u petak. U regiju je zbog toga stiglo oko 200 tisuća turista pa će se nekima 'kraj svijeta' i dobro isplatiti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Crobarometar 25.03.2024. - 2 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Novi Crobarometar: Istraživanje otkriva je li Milanović uspio srušiti rejting HDZ-u i koga bi građani radije za premijera

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene