Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici tvrde

'Dizanje utega povećava šanse da prestanete pušiti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici tvrde kako dizanje utega može pomoći pušačima u 'ostavljanju' svog poroka.

Tim istraživača bolnice Miriam sa Rhode Islanda ustvrdio je kako pušači koji žele prestati pušiti imaju dvostruke veće šanse da to i učine, ali ako redovito vježbaju.

Pročitajte i ovo PR UČINKOVIT NAČIN ZA PRESTANAK PUŠENJA Kako bez krize i nervoze na 100 % prirodan način ubiti želju za nikotinom i zauvijek prestati pušiti? Šokantna snimka pokazala razliku između organa pušača i nepušača (Screenshot YouTube) Pušači, obvezno pogledati! Evo što cigarete rade vašim plućima: Šokantna snimka pokazala razliku između organa pušača i nepušača

Ovo istraživanje nadovezuje se na prijašnja istraživanja koja su ustvrdila da aerobik pomaže u prestanku pušenja, ali i pomaže u održavanju željene težine nakon prestanka pušenja.

Voditelj tima istraživača doktor Joseph Ciccolo istaknu je kako 'većina pušača želi prestati pušiti, ali samo pet posto to i uspijeva bez ičije pomoći'.

U istraživanju su sudjelovale dvije grupe ispitanika. Jedna grupa je bila kontrolna i nije sudjelovala u zadacima, dok je druga bila podvrgnuta posebnom režimu tjelovježbe u trajanju 60 minuta tjedno. On se sastojao od 10 različitih vježbi za cijelo tijelo, uključujući i dizanje utega. Svaka tri tjedna postupno se povećavala težina utega i intenzitet vježbi. Cijelo istraživanje trajalo je 12 tjedana.

Nakon završetka istraživanja, u kontrolnoj grupi samo 8% ispitanika prestalo je pušiti ali je uočeno i povećanje težine i masnih naslaga. U drugoj grupi pušiti je prestalo 15 % uz smanjenje tjelesne težine i masnih naslaga.

3 mjeseca nakon završetka istraživanja niti jedan ispitanik nije ponovno počeo pušiti, a većina ih je nastavila i vježbati.

Doktor Ciccolo zaključio je kako 'je potrebno provesti još puno sličnih istraživanja prije nego se ona počnu koristit kao medicinski tretmani za pomoć pušačima koji žele prestati pušiti.'

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene