Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prije uvođenja poštanskih marki, poštar je morao naplaćivati poštansku pristojbu donoseći pismo.


Prva poštanska marka, koja je izazvala revoluciju u poštanskoj službi, puštena je u promet 6. svibnja 1840. godine u Velikoj Britaniji, a na njoj je bio otisnut lik engleske kraljice Viktorije. Ovu novost plaćanja poštanskih usluga unaprijed kupnjom poštanske marke, ubrzo su uvele i druge zemlje.

Vezani članci Pisma, ilustracija Putovao "puževim korakom": Profesoru iz Michigana uručen telegram nakon više od 50 godina Dodjela Oscara (FOTO: Getty) Ovo vjerojatno niste znali! Zanimljivosti s Oscara koje bi vas mogle iznenaditi

Povodom godišnjice uvođenja poštanske marke, donosimo nekoliko zanimljivosti markama, na koje nas je podsjetila Jo Kempen, voditeljica odjela za odnose s javnošću Hrvatske pošte.

VIDEO Poštanska markica prodana za 9,5 milijuna dolara

1. Marke ne moraju biti pravokutne – mogu biti okrugle, romboidne, peterokutne, srcolike, trokutastog oblika, mogu imati dodatak mirisa, Swarovski kristale, sol, hologram, mogu svijetliti u mraku…. Neke su izdane u lentikularnom tisku.

3. Prva poštanska marka nastala je u Velikoj Britaniji 1840. godine a naziva se 'Penny Black' – vrijedila je 1 peni i bila otisnuta crnom tintom.

4. Navodno je najrjeđa poštanska marka iz Britanske Gvajane iz 1856. godine danas postoji samo 1 primjerak i danas vrijedi preko milijun dolara.

5. Jedna od najskupljih je Plavi Mauricijus.

6. Francuska je izdala čokoladnu marku.

7. Hrvatska pošta prošli je tjedan predstavila jubilarnu - 1000. marku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook