Greta Thunberg
Greta Thunberg Foto: Afp

Mlada švedska klimatska aktivistkinja Greta Thunberg odabrana je kao lik koji se pojavljuje na najnovijoj poštanskoj marki Švedske, a u prodaji će se naći od četvrtka.


Osamnaestogodišnjakinja je na marci predstavljena kao djevojka koja stoji na litici u žutome kišnom ogrtaču, a iznad nje lete lastavice. Ilustraciju potpisuje Henning Trollback.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO O ne! Ovo nipošto nije obična markica... Slika nije dostupna FOTO Ovo bi mogao postati najskuplji predmet na svijetu

Marka je dio serije pod nazivom "Valuable Nature", a fokusirana je na okoliš i na ekološke ciljeve koje je postavio švedski parlament, objavila je poštanska tvrtka PostNord.

Greta Thunberg
Poštanska marka Grete Thunberg (Foto: Post Nord)

Na ostalim markama iz iste serije prikazana su i ostala staništa koja je parlament odredio važnima za zaštitu okoliša. Među njima su planine i planinska flora, šume, poljoprivredni krajolici te osobito razne vrste močvara, kao i ugrožene vrste žaba krastača.

"Dizajn ovih poštanski marki trebao bi odražavati aktualno vrijeme u kojemu se problem zaštite okoliša ističe već godinama, i to ne samo putem snažnog angažmana Grete Thunberg", rekla je Stina Olofsdotter iz tvrtke PostNord Stamps.