Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kakica, seks, insekti...

TOP 10 Pogledajte najbizarnije spomenike na svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pojedini spomenici izazivaju osjećaj ponosa i nezaboravni su umjetnički radovi. Međutim, pojedini manje poznati, potpuno su bizarni.

 

10. Spomenik žišku

U Enterpriseu, gradu u američkoj saveznoj državi Alabami, nalazi se spomenik insektu. Podignut je 1919. godine kao simbol ustrajnosti lokalnim farmerima.

9. Carhenge

Radi se o neobično spomeniku američkim automobilima koji se nalazi u saveznoj državi Nebraska. Automobili na skulpturi većinom su modeli uz 1950-ih 1960-ih. Povezani su u krugu. Spomenik je napravljen 1980-ih i po kružnom obliku podsjeća na Stonehenge, a kao turističku atrakciju godišnje ga posjeti 80.000 ljudi.

8. Spomenik klistiru

Mnogi se pitaju zašto bi itko želio podignuti spomenik klistiru, međutim takav je spomenik podignut u ruskom gradu Zheleznovodsk. Brončani spomenik težak je 360 kilograma. Podignut je ondje jer je to područje u kojem su smještene toplice poznate po tretmanima za probavne smetnje.

7. Spomenik Steveu Jobsu

Nakon što je umro Steve Jobs, osnivač Applea, ispred sveučilišta u St. Petersburgu osvanuo je golemi interaktivni iPhone. Na njemu se može doznati više o životu Jobsa. Svega godinu dana nakon postavljanja, on je uklonjen i to nakon što je, tada prvi čovjek Applea Tim Cook objavio da je homoseksualac.

6. Fontana kakica

Fontanu u obliku kakice, naziva 'Fontana kakica', iz koje se može popiti voda, napravio je lokalni umjetnik u Chicagu nakon što mu je dosadilo da svako malo stane u pseći izmet na ulici. Ovom je fontanom želio podsjetiti vlasnike pasa da iza svojih ljubimaca pokupe izmet.

5. Morski pas Headingtona

U kolovozu 1986. vlasnik kuće u britanskom mjestu Headington, povodom obilježavanja napada atomskom bombom na Nagasaki, postavio je osam metara visokog morskog psa na krov kuće. Iako su ga lokalne vlasti željele ukloniti, on se uspio izboriti da se skulptura morskog psa na krovu ostane.

4. Kupačica

20 metra dugačka skulptura kupačice nalazi se u jezeru Alster u Hamburgu. Iz vode izviru glava i koljena plavokose žene prikazane u skulpturi.

3. Kikiriki Jimmy Carter

Četiri metara visok kikiriki smješten je u američkoj saveznoj državi Georgia, u gradu Plains. Nazvan je po američkom predsjedniku Carteru jer je on prije političke karijere bio uzgajivač kikirikija. 2000. u spomenik je udario automobil i srušio ga, ali je ubrzo ponovno podignut.

2. Ljubavno igralište Jeju

Spolni čin u Južnoj Koreji u obliku niza spomenika proslavljen je na južnokorejskom otoku Jeju. Tematski park sa 140 kipova u seks pozama otvoren je 2004. kako bi se srušili tabui o seksu i promovirala ljepota spolnog čina. Da bi obišli cijeli park posjetiteljima je potrebno sat vremena.

1. Brownnosers

Češki umjetnik David Cerny autor je dvije skulpture u Pragu na koju se može popeti i kroz nju gurnuti glavu. Radio se o nogama i stražnjici nagnutima prema zidu. U skulpture se ulazi kroz anus. Unutra se nalazi video koji opisuje bivšeg češkog predsjednika Vaclav Klausa i ravnatelja nacionalnog muzeja kako hrane jedan drugog. Cilj skulpture bila je kritika tamošnjeg političkog sustava. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene