Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Windows 8 OS donio promjene

Velike promjene u dizajnu prijenosnih računala!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S obzirom da Windows 8 podržava ekrane osjetljive na dodir, sve više kompanija predstavlja hibridne uređaje koji se mogu koristiti kao tableti i kao prijenosna računala

Microsoft je s novom verzijom Windows operativnog sustava koja podržava ekrane osjetljive na dodir omogućio proizvođačima računala eksperimentiranje s dizajnom i predstavljanje prijenosnika različitih oblika koji se uvelike razlikuju od modela na koje smo navikli prethodnih godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potpuno novi Windowsi! Novi Windows spasit će osobna računala! Slika nije dostupna Hibrid laptopa i tableta Lenovo Yoga – prijenosno računalo budućnosti!

Samsung i Sony predstavili nove tablete i pametne telefone!

Na ovogodišnjem IFA sajmu koji se održava u Berlinu brojne su kompanije predstavile zanimljive hibridne uređaje – kombinaciju prijenosnih računala i tableta koji dolaze s tipkovnicom koja se može odvojiti od ekrana ili se može okrenuti i 'sakriti' tako da se uređaj može koristiti samo kao tablet.

Jedan od zanimljivijih modela koji su predstavljeni na ovom sajmu je Dellov XPS Duo 12 čiji se 12 inčni ekran može okrenuti za 180 stupnjeva oko tankog ruba ekrana te ga se može koristiti kao tablet (pri tome ekran u potpunosti prekriva tipkovnicu) ili kao obično prijenosno računalo.

Toshiba je predstavila model Satellite U925t za kojeg neki IT novinari kažu da je vjerojatno najbolji ili jedan od najboljih hibridnih modela tableta i prijenosnog računala te dolazi s kliznom tipkovnicom koja se izvlači ispod ekrana – kada je tipkovnica uvučena uređaj se koristi kao tablet, a kada se izvuče Satellite U925t postaje laptop. Ovaj model dolazi s 12,5 inčnim ekranom i naprednim hardverom (Intelov Core i5 procesor, 128GB SSD-a, kamere, HDMI izlaz itd.) tako da će u potpunosti moći zamijeniti klasična prijenosna računala.

Sony je jučer prikazao svoj Model Vaio Duo 11 hibridni uređaj koji ima 11,6 inčni ekran i nabrijani hardver te također ima kliznu tipkovnicu, dok je Lenovo još početkom godine prikazao zanimljivi model Yoga – prijenosno računalo s 13,1 inčnim ekranom koji se u potpunosti može preklopiti i koristiti kao tablet.

Lenovo Yoga – prijenosno računalo budućnosti!

Osim navedenih modela koji se dizajnerski razlikuju od konkurencije, dio kompanija nije (još) htio eksperimentirati s dizajnom pa su predstavili hibridne uređaje s tipkovnicama koje se lako mogu odvojiti od ekrana. Takav je Hewlett-Packardov model Envy x2 koji dolazi s 11,6 inčnim ekranom i koji radi na Intelovom Atom procesoru, zatim Asusovi Vivo Tab mobilni uređaji (jedan radi na verziji Windows RT, a drugi na Windows 8 Pro), a Samsung je predstavio Ativ tablete.

Windows 8 operativni sustav na tržištu će se pojaviti 26. listopada, kada će se u prodaji pojaviti i prva računala s ovim OS-om. David McQueen, analitičar iz konzultantske kompanije Informa rekao je novinarima BBC-a da je 'Windows 8 točka preokreta' za industriju osobnih računala jer će brojne kompaniji u budućnosti raditi upravo ovakve hibridne uređaje koja će se moći koristiti i za zabavu (tableti) i za produktivnost i posao (klasično prijenosno računalo) te neće morati kupovati dva odvojena uređaja, već će sve imati u jednom.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene