Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Put u svemir

Ruska raketa Sojuz ponijela u svemir Noinu arku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruska raketa Sojuz ponijela je u petak u svemir menažeriju miševa, guštera i puževa koji će u orbiti ostati mjesec dana u znanstvene svrhe, a ta bi istraživanja trebala pomoći lansiranju čovjeka na Mars.

Raketa Sojuz poletjela je u podne po srednjoeuropskom vremenu s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu, potvrdila je Ruska svemirska agencije Roskosmos na čijoj su stranici objavljene snimke.

>>Slatina: Ukrao raketni lanser i prodao ga u staro željezo

'To je istinska Noina arka', predstavila je ruska javna televizija projekt Instituta za biomedicinska istraživanja u Moskvi.

U svemirskom brodu Bion-M, "automatskom biosatelitu", 45 je miševa, osam mongolskih gerbila (pustinjskih skočimiša), 15 guštera, 20 puževa i više drugih živih organizama.

Tim se letom nakon višedesetljetnog prekida obnavljaju fiziološka istraživanja životinja u svemiru.

Sve su životinje u zasebnim odjeljcima i pod stalnim nadzorom. U orbiti će biti mjesec dana i vratit će se na Zemlju 18. svibnja kako bi znanstvenici na njima mogli proučiti posljedice boravka u svemiru.

'Treba utvrditi u kojoj mjeri se naš organiziam prilagođava uvjetima bestežinskog stanja te ustanoviti što je potrebno za preživljavanje tijekom dugih letova', kaže direktor Ruskog svemirskog centra Valerij Abraškin.

Ispitivanja trebaju pomoći u razumijevanju mehanizama koji upravljaju promjenama u kardiovaskularnom sustavu i mikrogravitaciji. Stoga su znanstvenici u pet miševa ugradili senzore koji stalno mjere krvni tlak i srčani ritam, prije, tijekom i nakon leta.

U svemir su poslana i riblja jaja, mikroorganizmi, sjemenke, te biljke, kako bi se proučio učinak bestežinskog stanja na njih.

Brod Bion-M treba se 18. svibnja spustiti u ruskoj regiji Orenburg na Uralu kao kapsula kojom se vraćaju astronauti iz svemirske postaje Mir.

Nekada su letjelice u svemir nosile majmune, podsjetila je ruska televizija na iskustva koja su pripremala lansiranje ljudske posade u svemir. Prva životinju koju je tadašnji Sovjetski Savez lansirao u svemir bila je kujica Lajka 1957., a 1961. u svemir je poletio prvi čovjek Jurij Gagarin.
Lajka je uginula nakon nekoliko sati u svemiru.(Hina)
 
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Svjetla na nebu iznad Kalifornije Snimke iz Kalifornije VIDEO Misteriozna vatrena svjetlost snimljena na nebu: "Nisam mogla vjerovati svojim očima" Krave To nije to Kako pomicanje sata utječe na krave? "Svaka je dala manje mlijeka od uobičajenog"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene