Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Usprkos lošim prognozama, robot Philae uspio se radio vezom javiti na Zemlju nakon što je u petak uspješno probušio tlo kometa Čurjumov-Gerasimenko, objavili su znanstvenici iz Europske svemirske agencije.


Kako je Philae u srijedu sletio otprilike jedan kilometar dalje od predviđene mete, na jednoj kosini s jednom nogom u zraku, a kako je bio prikliješten između dviju stijena koje mu zaklanjaju sunce, očekivalo se kako neće uspjeti ponovno uspostaviti vezu sa zemljom prije no što mu se isprazne baterije.

Vezani članci Slika nije dostupna KRAJ BAJKE 'Svemirski pustolovi' završavaju svoju avanturu Slika nije dostupna U srijedu je pisao povijest, a sada broji zadnje sate!

"Ova misija je fantastična, osvrnimo se na ono što smo učinili, a ne na ono što smo mogli napraviti drugačije. Ovo je jedinstveno i ostat će takvim zauvijek", izjavio je Andrea Accomazzo, direktor leta u misiji Rosetta.

Europa je u srijedu ispisala povijest!

Robot Philae je u sklopu misije sletio na komet Čurjumov-Gerasimenko koji je više od 500 milijuna kilometara udaljen od Zemlje. To je prvo prizemljivanje na kometu u povijesti svemirskog istraživanja i završetak pustolovine počete prije 20 godina na koju je potrošeno 1,3 milijarde eura. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook