Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Sve što uključuje potencijalne katastrofe raznim prevarantima može donijeti velik novac'


Dok i dalje traje potraga za avionom Malaysia Airlinesa koji je misteriozno nestao prije desetak dana, neki su prevaranti odlučili iskoristiti ovu situaciju i zaraditi novac šireći linkove s lažnim vijestima o tome kako je avion pronađen.

Misterij leta MH370: Je li pozdrav 'U redu, laku noć' bio upozorenje?

Vezani članci Pad aviona u Ukrajini VIDEO Sportski avion se srušio na obiteljsku kuću, zapalio i izgorio: Poginule četiri osobe Prometna nesreća na autocesti A3 - 1 Šokantno svjedočanstvo preživjelog: "Mi koji smo bili u gornjem dijelu autobusa dobro smo prošli, ali oni koji su bili dolje... To je bio pravi masakr"

Riječ je o sličnom scenariju kao i u nekim ranijim tragedijama poput tsunamija u Japanu ili potresa u Filipinima kada su se internetom proširile brojni lažni linkovi s navodnim vijestima povezanim s ovim tragedijama (umjesto vijesti, takve si stranice često bile prepune malwarea), odnosno prevaranti su otvorili lažne stranice za donacije žrtvama, pri čemu je taj novac išao u njihove džepove.

'Sve što uključuje potencijalne katastrofe raznim prevarantima može donijeti velik novac', komentirao je za Wired Chris Boyd s Malwarebytesa. Nedugo nakon nestanka zrakoplova Malaysia Airlinesa prevaranti su putem Facebooka i Twittera počeli širiti linkove s lažnom vijesti kako je zrakoplov pronađen, uz fotografiju zrakoplova u moru (riječ je o prošlogodišnjoj fotografiji nesreće s Balija), pri čemu su neki prevaranti pokazali bujnu maštu te su proširili vijest kako je avion pronađen u Bermudskom trokutu.

No, prije nego korisnici mogu pročitati vijesti s tih linkova, oni prvo moraju ispuniti određene ankete – te su ankete gotovo identične anketama s Facebooka te traže od korisnika dopuštenje za pristup profilu. Dopuštanjem pristupa profilu, korisnici prevarantima i hakerima daju pristup osobnim informacijama poput broja telefona i e-mailova (ti se podaci mogu iskorištavati u daljnjim prijevarama), a oni dobivaju i određenu proviziju za svakog korisnika koji ispuni anketu.

VIDEO Posljednje snimke pilota i kopilota nestalog malezijskog zrakoplova

Iako su iz Facebooka objavili kako su uklonili takve linkove s ove mreže, sigurnosni stručnjaci upozoravaju korisnike da dobro pripaze i izbjegavaju sumnjive linkove (poput vijesti 'CNN UPDATE [Breaking]Malaysian Airplane MH370 Already Found. Shocking Video') koji se mogu širiti mailom, Twitterom i drugim društvenim mrežama jer bi korisnicima mogli donijeti velike probleme (malware, krađa privatnih informacija i slično).  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook