Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nemam veze s tim'

Misterij: Pogledajte zašto danas svi pričaju o ovom čovjeku!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novinarka Newsweeka objavila je identitet čovjeka koji je zaslužan za razvoj bitcoina i koji je težak 400 milijuna dolara, no on je sve demantirao

Iako je bitcoin predstavljen još prije pet godina, brojne stvari vezane uz ovu digitalnu valutu i dalje predstavljaju veliku misteriju – nitko nikad nije preuzeo zaslugu za njegov razvoj (poznato je samo da je za razvoj zaslužan Satoshi Nakamoto, no mnogi misle da je to samo pseudonim pravog tvorca bitcoina ili grupe programera), ne zna se koliko ljudi diljem svijeta koristi bitcoine te ova valuta omogućava anonimno obavljanje financijskih transakcija.

Pročitajte i ovo PR Kako trgovati cijenom bitcoina Bitcoin od početka godine porastao preko 60% PR Kriptovalute Kriptovalute - novac budućnosti ili samo dobra prilika za investicije?

S obzirom da su transakcije anonimne i ne uključuju banke i korištenje bankovnih kartica, bitcon je brzo postao popularan među kriminalcima (npr. droga na Silk Roadu plaćala se ovom valutom), ali i među ljubiteljima tehnologije i investitorima koji na ovoj valuti mogu okrenuti veliki novac (vrijednost bitcoina u najboljim danima porasla na čak 1,200 dolara, dok je jučer iznosila oko 665 dolara).

VIDEO Sve što trebate znati o 'digitalnoj valuti' Bitcoin

Ovog tjedna Newsweek je objavio članak u kojem su otkrili identitet osobe zaslužne za razvoj bitcona te je riječ o 64-godišnjem Japancu koju već dugo godina živi u SAD-u, Dorianu Prenticeu Satoshiu Nakamotu. Leah McGrath Goodman napisala je kako je upravo on tvorac bitcoina, no nakon objave članka ova se novinarka našla na udaru kritika velikog broja internetskih korisnika koji su joj zamjerili što je objavila sve informacije o njemu i njegovoj obitelji, fotografiju kuće u kojoj živi, automobila kojeg vozi, kao i podatak da je Nakamoto 'težak' čak 400 milijuna dolara u bitcoinima.

Osim navedenog, problem je što joj Nakamoto nije direktno priznao da on stoji iza bitcoina te je u naknadnom intervjuu s novinarom AP-e sve ove informacije demantirao. Goodman tvrdi da mu je postavila pitanja o bitcoinu, a da joj je Nakamoto odgovorio kako 'više nije uključen u to' i kako o tome 'ne može razgovarati'. Dodao je da je 'to' predano drugim ljudima te da on više nema nikakve veze s tim – dakle, u razgovoru s novinarkom, on uopće nije spomenuo bitcoine.

Na optužbe kako je označila krivog čovjeka kao izumitelja kontroverzne digitalne valute i na taj mu način uzrokovala velike probleme (telefoni mu stalno zvone, novinari 'kampiraju' pred vratima, a sigurno mu nije ugodno što se njegovo ime povezalo s cifrom od 400 milijuna dolara – iako živi skromnim životom i nema nikakvih naznaka da je toliko bogat), ona je odgovorila kako je Nakamotu dala šansu da demantira njenu priču i kaže da nema veze s bitcoinima, ali on to nije napravio.

No, zato je to napravio u razgovoru za AP u kojem je demantirao bilo kakvu povezanost s bitcoinom te je rekao da nikad nije niti čuo za ovu digitalnu valutu dok mu je nije spomenuo njegov sin prije tri tjedna (novinarka je kontaktirala i njegovog sina).

Bitcoin: Najpouzdanija valuta na svijetu?

Nakamoto je priznao da je veliki broj stvari koje su o njemu objavljene u Newsweeku točan (poput činjenice da je radio za kompaniju povezanu s vojskom), ali rekao je da je dio o njemu kao 'licu koje stoji za bitcoina' potpuno netočan. Dio u kojem je novinarki rekao kako 'više nije uključen u to' opisao je kao – nesporazum. Naime, dok je novinarka mislila da pričaju o bitcoinu, on je govorio o inženjerstvu te je demantirao da i dalje radi kao inženjer – čak i da je negdje zaposlen, on o tome ne bi trebao govoriti.

'Činilo se kao da sam ranije bio uključen u bitcoine, a da sada više nisam. To nisam mislio, želim da to bude jasno', rekao je Nakamoto koji se nada da će medijski pritisak pod koji je stavljen nakon objave priče proći što prije.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene