Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika očekivanja

Microsoft uzvraća udarac ovim potezom!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čini se da će se u budućnosti brojne kompanije orijentirati na hibridne uređaje koje će korisnici moći koristiti kao tablete, ali i na koja će se moći spojiti tipkovnicu i koristiti ih kao klasične prijenosnike

Način na koji koristimo osobna računala i mobilne uređaje uvelike se promijenio proteklih nekoliko godina – to su na vrijeme prepoznali Apple i Google koji dominiraju tržištima pametnih telefona i tableta, dok se ovim promjenama nisu prilagodile kompanije poput RIM-a, Nokije, ali i Microsofta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Počinje najveći sajam potrošačke elektronike! Ovo će biti godina pametnih telefona, tableta i tankih prijenosnika Slika nije dostupna Napadnut Acer, Yahoo, Hotmail, PBS.. Hakeri ponovno napadaju!

U Microsoftu nisu na vrijeme prepoznali svu važnost i mogućnosti mobilnog tržišta na kojem trenutno drže prilično nevažnu ulogu, no ova bi se situacija uskoro mogla promijeniti.

Kako bi se prilagodili tržištu na kojemu korisnici sve češće koriste tablete, Microsoft je napravio, kako su to mnogi nazvali, najveću promjenu u povijesti svog operativnog sustava te je Windows 8 u potpunosti prilagođen ekranima osjetljivim na dodir.

Microsoft izdao Release Preview verziju Windows 8 OS-a

Iako su neki bili skeptični prema ovakvim Windowsima, na sajmu Computex koji se ovaj tjedan održava u Tajvanu brojne su kompanije predstavile različite uređaje koji nam pokazuju sve prednosti, ali i različite hardverske oblike koje omogućuje Windows 8 OS, a oni su ponajviše bazirani na hibridnim uređajima.

S obzirom da sve veći broj korisnika kupuje tablete, ali i dalje ne mogu bez svojih (prijenosnih) računala – dijelom zbog programa koje koriste, a dijelom jer im treba hardverska tipkovnica, Microsoft i partnerske kompanije s Windowsima 8 ponudit će veliki broj hibridnih uređaja koje ćemo moći koristiti kao klasična prijenosna računala, ali će se ekran moći odvojiti ili zakrenuti i koristiti kao tablet.

Dva ekrana i 18 inčni tablet!

Jedan od takvih modela jest i MSI-jev Slider S20 koji izgleda kao klasičan (malo deblji) tablet s ekranom dijagonale 11,6 inča, ali ispod ekrana nalazi se klizna tipkovnica s kojom Slider postaje prijenosnik kojeg možemo koristiti i kao svako drugo prijenosno računalo.

Kombinaciju prijenosnika i tableta predstavio je i Acer – njegova Iconia W510 dolazi s ekranom dijagonale 10,1 inča i dodatnom tipkovnicom koja se može povezati s ekranom i u kojoj se nalazi baterija s kojom se ukupno vrijeme autonomije ovog uređaja može popeti i do 18 sati, što će svakako cijeniti korisnici koji puno putuju.

Jedan od najzanimljivijih novih modela (iako je upitno kome je ovakvo računalo namijenjeno) jest prijenosnik Asus Taichi koji ima dva ekrana – jedan klasičan, a drugi se nalazi na poklopcu laptopa (s gornje strane, tako da ga se može koristiti i kada zatvorite računalo). Ovaj uređaj isporučivat će se u dvije verzije (s 11,6 i 13,3 inčnim ekranima), a dolazi s nabrijanim hardveron – Core i7 Ivy Bridge procesori, SSD disk, dvije kamere i USB 3.0 priključi.

Novi Windows spasit će osobna računala!

Ova je kompanija predstavila i Tablet 600, 10,1 inčni uređaj koji radi na četverojezgrenoj Tegri 3 i koji dolazi s dodatnom tipkovnicom i još dva modela koja se mogu koristiti kao tableti i prijenosnici. Osim hibrida između tableta i prijenosnika, Asus je predstavio i stolno all-on-one računalo s dijagonalom ekrana od 18 inča koje radi na Windowsima i Androidu i čiji se ekran također može odvojiti i koristiti kao tablet – jedino je pitanje kome zaista treba tablet s dijagonalom ekrana od 18 inča.

Prva računala koja rade na novim Windowsima pokazala su nam dvije stvari – proizvođači će se u budućnosti uvelike orijentirati na hibridne modele koje će korisnici moći koristiti kao tablete i prijenosnike te će brojne kompanije eksperimentirati s novim hardverom i izgledom računala i time iskoristiti sve mogućnosti Windowsa 8.

Još nije poznato kada će Microsoft predstaviti finalnu verziju novih Windowsa – to će najvjerojatnije biti tijekom listopada kada će se u prodaji pojaviti spomenuti modeli, ali i Windows 8 tableti i računala kompanija poput Hewlett-Packarda, Della, Lenova i drugih.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene